Was verursacht die Schmerzempfindlichkeit von Zähnen?

Čo obsahuje pasta na citlivé zuby?

Dobrá ústna hygiena pomáha udržiavať vaše zuby zdravé. Ale ak sa vzdávate svojich obľúbených teplých a studených nápojov a jedál kvôli citlivosti zubov, potom používanie zubnej pasty so správnymi zložkami pri vašej ústnej hygiene vám môže pomôcť zbaviť sa tohto nepohodlia. Vďaka tomu si budete môcť užívať občas aj zmrzlinu!

 

Čo teda spôsobuje citlivosť zubov? Zuby obsahujú mäkkú, nervami vyplnenú dreň a vrstvu dentínu, ktorá ju pokrýva. Na dentíne sa nachádza sklovina, ktorá chráni zuby nad ďasnami, a cement, ktorý kryje korene zubov pod korunkou. Zubná sklovina a cement chránia vnútornú časť zuba, ale keď sa narušia, nervy v zubnej dreni nemajú žiadnu, alebo len malú ochranu pred teplotnými zmenami v ústach, čo spôsobuje, že vaše zuby sú citlivé.

 

Hoci niektorí ľudia majú prirodzene tenšiu zubnú sklovinu, existujú aj iné príčiny erodovanej alebo poškodenej skloviny:

 

  • Zubný kaz
  • Agresívne čistenie
  • Používanie zubnej kefky s tvrdými vláknami
  • Konzumácia kyslých potravín a nápojov
  • Škrípanie zubov
  • Ustupujúce ďasná
  • Niektoré stomatologické zákroky, napríklad odstránenie zubného kameňa, profesionálne bielenie zubov
  • Niektoré laické zákroky, napríklad domáce bielenie zubov
  • Ingrediencie v zubnej paste pre citlivé zuby

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »

Na zmiernenie citlivosti stačí niekedy vybrať vhodnú zubnú pastu. Najlepšie druhy zubných pást pre citlivé zuby obsahujú zložky, ktoré pomáhajú posilňovať zubnú sklovinu a chránia pred bolesťou citlivých zubov. Tá je často vyvolaná teplými a studenými nápojmi či jedlami. Tu je niekoľko zložiek, ktoré by ste mali hľadať pri výbere zubnej pasty vhodnej pre citlivé zuby:

Arginín

 

Arginín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v slinách. V kombinácii s vápnikom arginín vytvára ochrannú vrstvu, ktorá uzatvára otvorené dentínové tubuly – a práve nimi zuby komunikujú s vonkajším prostredím. Uzavreté dentínové tubuly sú odolné voči kyselinám a poskytujú väčšiu úľavu od bolesti citlivých zubov.

Dusičnan draselný

 

Dusičnan draselný neuzatvára dentínové tubuly, ale blokuje cesty od povrchu zuba k zubnej dreni, ovplyvňuje zubné nervy a účinne znižuje citlivosť zubov, a tým znižuje nepohodlie. Bude to však trvať niekoľko použití, kým pocítite rozdiel.

Fluorid

 

Fluorid posilňuje slabú alebo erodovanú sklovinu a pomáha predchádzať rozvoju počiatočných zubných kazov. Väčšina voľnopredajných druhov zubných pást obsahuje fluorid, ale môžete sa poradiť so svojím zubným lekárom o vysoko účinnom vysokofluoridovom prípravku, ktorý môže pomôcť aj s citlivosťou zubov.

Starostlivosť o citlivé zuby

 

Konzumácia studených nápojov sprevádzaná bolesťou môže byť minulosťou. Čistite si zuby dvakrát denne zubnou pastou na citlivé zuby pomocou kefky s mäkkými vláknami. Vykonaním týchto malých zmien v starostlivosti o ústnu dutinu budete počas týždňov bez bolesti citlivých zubov. Použitie zubnej pasty na citlivé zuby s arginínom prinesie dokonca veľmi rýchlu úľavu.

Ďalšie články