Žena trpiaca bolesťou zubov pri pití horúceho nápoja.

Čo znamená, ak pociťujete citlivosť pri tlaku na Vaše zuby?

Nie je práve príjemné mať zuby citlivé na chlad alebo teplo, ale pokiaľ je niektorý z vašich zubov citlivý na tlakové podnety, môžu byť príčinou aj problémy súvisiace s jeho štruktúrou. Či už citlivosť vnímate pri jedle, rozprávaní alebo čistení zubov, jej príčina je často neznáma, ale môžete s ňou niečo urobiť. Tu si môžete prečítať, ako riešiť bolesť zubov spojenú s citlivými zubami a ako vám môže pomôcť váš zubný lekár.

Ako vzniká citlivosť zubov?

 

Citlivosť zubov - známa tiež ako hypersenzitivita dentínu - sa objavuje, keď ďasná ustupujú od zuba, keď sa stenčuje sklovina alebo keď výplne prasknú, zlomí sa alebo vypadnú a odhalia citlivý dentín (zubovinu). Ak však došlo k opotrebovaniu zubného cementu, môže dentín - rovnako ako nervy vo vnútri zuba - spôsobovať bolesť, pretože na neho pri jedle tlačia čiastočky potravy.

 

Najčastejšími príčinami citlivosti zubov sú nesprávna technika čistenia zubov s príliš veľkým tlakom, používanie zubnej kefky s tvrdými vláknami a používanie prípravkov na bielenie zubov. Ďalšími príčinami citlivosti na tlak môžu byť zlomenina zuba, zubný kaz, absces, škrípanie zubov a konzumácia kyslých potravín. Skryté praskliny a zlomeniny môžu tiež spôsobovať bolesť pri hryzení.

Možnosti ošetrenia citlivých zubov

 

Hoci hypersenzitivita dentínu je jedným z najčastejších problémov so zubami, v žiadnom prípade by nemala byť ignorovaná. V niektorých prípadoch môže jednoduchý zákrok u zubného lekára, ktorý znecitliví postihnuté miesta, zabrániť ďalším bolestivým podnetom. Ak je potrebné vymeniť plombu alebo korunku na zube, môžu tieto opatrenia tiež odstrániť vašu citlivosť.

 

V závažnejších prípadoch môže byť ostrá bolesť pri hryzení alebo dlhotrvajúca nepríjemná bolesť po konzumácii teplých alebo studených potravín známkou zubného kazu alebo poškodeniu zubnej drene (pulpy) vo vnútri zuba. Potom môže byť potrebné ošetrenie koreňového kanálika, aby sa koreňový kanálik vyčistil. Spýtajte sa svojho zubného lekára, ako sa môžete o zuby po ošetrení starať doma pomocou špeciálneho gélu, ústnej vody alebo zubnej pasty s fluoridom, aby postihnutý zub bol dlhodobo menej citlivý.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »

Čo môžete urobiť vy

 

Okrem pravidelných preventívnych návštev zubného lekára by ste mali tiež dodržiavať správnu ústnu hygienu, a to každodenným čistením zubov, používaním zubnej nite a ústnej vody s fluoridmi. Zanedbávanie každodennej starostlivosti o zuby môže bolesť zubov len zhoršiť, pretože zubný kaz sa môže rozšíriť aj na miesta vnútri zuba Pri čistení zubov dbajte na to, aby ste vyvíjali iba jemný tlak, a používajte zubnú kefku s mäkkými vláknami, aby ste si náhodou nepoškodili ďasná, vyberte si zubnú kefku s extra mäkkými vláknami, ktorou môžete čistiť citlivé miesta a nakoniec posilniť vaše zuby.

 

Pokiaľ trpíte bolesťou zubov spôsobenou zubom citlivým na tlak, poškodenou plombou alebo z iného dôvodu, môžete si byť istí, že váš problém je možné vyriešiť v ordinácii zubného lekára a vďaka správnej ústnej hygiene. Poraďte sa tiež so svojím zubným lekárom o alternatívach, ktoré by mohli pomôcť: zubná pasta na citlivé zuby, ústna voda, elektrická zubná kefka so senzormi tlaku alebo niečo podobné. Čím skôr pôjdete k zubnému lekárovi, tým skôr sa budete cítiť lepšie.

Ďalšie články