Šťastná rodina sdílející jídlo venku

Možnosti starostlivosti o citlivé zuby

Citlivé zuby - prehľad

 

Citlivosť zubov vzniká, keď je odhalený dentín (zubovina), časť zuba, ktorá obklopuje nerv - buď v dôsledku straty vrstvy skloviny, alebo ústupu ďasien. Teplotné rozdiely a niektoré potraviny (kyslé alebo sladké) môžu spôsobiť bolesť jedného alebo viacerých zubov. Bolesť obvykle po krátkom čase ustúpi.

 

Dentín je pretkaný početnými pórmi a kanálikmi, ktoré sa tiahnu od vonkajšej strany zuba až k nervu v strede zuba. Pokiaľ je dentín obnažený, je možné, že tieto kanály sú stimulované zmenami teploty alebo niektorými potravinami.

 

Najlepším spôsobom, ako zistiť, prečo je zub citlivý, je navštíviť zubného lekára. Môže vyšetriť vaše zuby a zistiť známky obnaženého dentínu a pomocou špeciálnych testov určiť, čo je vlastne príčinou citlivosti. Niekedy je príčinou citlivosti zubov zubný kaz alebo ochorenie ďasien - tieto príčiny je možné potom liečiť, aby sa citlivosť odstránila. V iných prípadoch sú zuby citlivé, pretože došlo k strate skloviny v dôsledku oderu alebo erózie alebo pretože ďasná ustúpili a odhalili krčky zubov alebo korene.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive </span> Zubná kefka

    Zubná kefka elmex® Sensitive pre tých, ktorí trpia zvýšenou citlivosťou zubov, ale majú radi pocit z intenzívnejšieho čistenia zubnou kefkou.
    Viac informácií »

Aké opatrenia je možné prijať v prípade citlivých zubov?

 

Ak je príčinou citlivosti zuba zubný kaz, je možné zub ošetriť. Ak je príčinou ochorenia ďasien, je možné v ordinácii zubného lekára vykonať dôkladné vyčistenie danej oblasti.

 

Pokiaľ sú zuby citlivé kvôli obnaženému dentínu, existuje niekoľko možností liečby, ako citlivosť zmierniť, a to buď v zubnej ordinácii, alebo doma.

 

V zubnej ordinácii:

Na exponované miesta je možné aplikovať fluoridový lak, ktorý posilní sklovinu a dentín.

Fluoridová pena alebo gél sa umiestni do nosiča, ktorý sa potom vloží na tri až päť minút do úst, čím sa zuby vystavia vysokej koncentrácii fluoridu a posilnia sa postihnuté miesta.

Bondingový prostriedok, materiál používaný na upevnenie výplní na zuby, možno použiť aj na utesnenie povrchu dentínu, čím sa vytvorí bariéra proti bolestivým podnetom, ktoré vyvolávajú citlivosť.

Doma:

Používajte zubnú kefku s extra mäkkými vláknami a zubnú pastu s nízkym obsahom abrazívnych látok.

Čistite si zuby správne a nie príliš dlho alebo príliš často.

Používajte zubnú pastu špeciálne vyvinutú na upokojenie nervových zakončení zuba.

Používajte zubnú pastu s vysokým obsahom fluoridu (môžete ju dostať od svojho zubného lekára), aby ste posilnili povrch zubov.

K dispozícii je mnoho liečebných postupov a váš zubný lekár vám pomôže vybrať ten, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať. V každom prípade sa poraďte so svojim zubným lekárom – nepokúšajte sa diagnostikovať tento problém sami. Môže to byť tiež príznak vážnejšieho ochorenia, ale iba váš zubár môže s istotou povedať, o čo ide.

Ďalšie články