Empfindliches Zahnfleisch? Drei überraschende Ursachen

Citlivé ďasná? Tri prekvapivé príčiny

Ďasná sú často opomínanou oblasťou pri každodennej starostlivosti o ústnu dutinu. Pri čistení zubov aj pri pravidelných prehliadkach u zubára sa často zameriavame na zuby. Aj keď si všimnete, že máte bolestivé alebo opuchnuté ďasná, môžete si najskôr myslieť, že máte v zube kaz. Zdravie ďasien je však nesmierne dôležité a malo by byť jednou z hlavných priorít ústnej hygieny. Veď toto tkanivo je poverené ochranou vašich zubov a udržiavaním ich zdravia. A hoci citlivé ďasná v mnohých prípadoch spôsobuje parodontálne ochorenie, môžu ich spôsobovať aj iné dráždivé látky v ústnej dutine.

Príznaky citlivých ďasien

 

Opuchy a citlivosť sú často príznakom zápalu ďasien, ale nemusí to byť nutne dôvod, prečo sú vaše ďasná v zlom stave. Samozrejme je ľahké predpokladať, že príčinou bolesti ďasien je zápal ďasien, ale nie vždy je to tak. Pokiaľ sú vaše ďasná náhle citlivé na teplo a chlad alebo reagujú na mierny tlak (napríklad pri čistení zubov) zápalom alebo podráždením, je zápal ďasien len jednou z možných príčin. Zvážte všetky svoje príznaky - možno sú vaše citlivé ďasná dôsledkom jednej z nasledujúcich troch prekvapivých príčin:

1. Čistenie zubov príliš veľkým tlakom

 

U niektorých ľudí, najmä u tých, ktorí trpia ochorením ďasien, môžu byť ďasná citlivé. Príliš silné čistenie zubov alebo použitie vysoko abrazívnej zubnej pasty môže spôsobiť podráždenie. Na dobré vyčistenie zubov nepotrebujete kefku s tvrdými vláknami - dôležitá je technika čistenia. Namiesto toho používajte zubnú kefku s mäkkými vláknami, prípadne leštiacimi kalíškami, ktoré vám umožnia sústrediť sa na jemnejšie čistenie. Masírujte ďasná pohybom dopredu a dozadu a vyhnite sa silnému tlaku pri čistení zubov, aby ste odstránili baktérie, z ktorých sa už vytvoril zubný kameň (ten musí odstrániť váš zubný lekár). Pokiaľ si všimnete, že vaše ďasná sú podráždené zubnou pastou, vyberte si zubnú pastu, ktorá je špeciálne vyvinutá pre citlivé ústa.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná kefka Ultra Soft

    Zubná kefka elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vlákien s priemerom 0,1 mm veľmi jemne a šetrne čistí zuby aj ďasná. Mäkká zubná kefka má navyše malú hlavu, ktorá sa dostane aj do ťažko dostupných miest. Kefka elmex Ultra Soft pomáha efektívne odstraňovať zubný povlak a predchádzať zubnému kazu. Tiež výrazne znižuje výskyt škvŕn na zubnej sklovine a zaisťuje tak sebavedomý úsmev po celý deň.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive </span> Zubná kefka

    Zubná kefka elmex® Sensitive pre tých, ktorí trpia zvýšenou citlivosťou zubov, ale majú radi pocit z intenzívnejšieho čistenia zubnou kefkou.
    Viac informacií »

2. Hormonálne zmeny

 

Verte tomu alebo nie, ale citlivé ďasná môžu byť spôsobené aj hormonálnymi zmenami. Ďasná môžu byť citlivejšie kvôli hormonálnym výkyvom - napríklad počas tehotenstva. Tieto výkyvy totiž môžu zmeniť spôsob, akým sa vaše telo vysporiada s baktériami, ktoré sa dostanú do úst. To môže viesť k ochoreniu ďasien a zubnému kazu, preto je dôležité dodržiavať návštevy u zubára počas tehotenstva a tiež upozorniť svojho gynekológa na akékoľvek zmeny v zdraví ústnej dutiny, aby sa predišlo trvalému poškodeniu.

3. Podráždenie spôsobené potravinami a zubnými pomôckami

 

Niektoré kyslé potraviny a nové zubné pomôcky môžu spôsobiť, že vaše ďasná budú citlivé a bolestivé. Kyslé potraviny môžu spôsobiť podráždenie a dokonca aj viditeľné lézie na citlivých tkanivách ďasien. Ústne vredy a dokonca aj ústup ďasien môžu byť nežiaducimi vedľajšími účinkami nadmernej konzumácie citrusových , nealkoholických nápojov, sladkých jogurtov a pod. Preto by ste sa mali pokúsiť dočasne vyhnúť kyslým potravinám, aby ste zistili, či sa vaša citlivosť v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní zlepší.To isté platí pre zubné pomôcky. zvýšenú citlivosť, ak dočasne odkryli citlivejšie tkanivá.V niektorých prípadoch citlivosť ustúpi sama potom, čo si vaše ústa na aparát zvyknú.Ak vás však ďasná naďalej bolí, mali by ste sa objednať k svojmu zubnému lekárovi alebo ortodontistovi, aby ste znížili citlivosť správnym nasadením.

 

Bolesti parodontu často spôsobuje ochorenie ďasien, ale nie vždy je príčinou vašej citlivosti. Citlivé ďasná, ktoré nekrvácajú, môžu mať aj iné príčiny.

 

Než začnete bolesť prisudzovať zápalu ďasien, zvážte niektoré ďalšie príčiny - možno budete prekvapení, ktoré z vašich návykov môžu byť príčinou citlivých ďasien.

Ďalšie články