Ursachen und Behandlung von extrem empfindlichen Zähnen

Príčiny a liečba extrémne citlivých zubov

Je bežné, že horúce alebo studené potraviny spôsobujú citlivosť zubov. Pokiaľ sa však okrem tejto bolesti objavujú aj ďalšie príznaky – napríklad uvoľnené zuby, opuchnuté ďasná alebo bolesť pri žuvaní – trpíte extrémne citlivými zubami, ktorých príčinou je pravdepodobne iný zdravotný problém zubov. Váš zubný lekár môže určiť problém a vhodnú liečbu, ale je tiež dôležité vedieť, čím vy sami prispievate k príčine tohto problému.

Čo je to citlivosť zubov?

 

Korunky zubov, tj časti zubov nad líniou ďasien, sú pokryté ochrannou vrstvou skloviny, zatiaľ čo korene pod líniou ďasien sú obklopené tzv. zubným cementom. Pod sklovinou a zubným cementom sa nachádza dentín (zubovina), ktorý je menej odolný ako ochranné vonkajšie vrstvy. Dentín je pretkaný mikroskopickými kanálikmi, ktoré sa nazývajú dentínové tubuly. Pokiaľ je sklovina alebo zubný cement opotrebovaný alebo poškodený, je odhalený dentín. Keď je dentín v dôsledku ústupu ďasien obnažený, v dentínových kanálikoch dochádza k pohybu tekutiny, ktorý je ovplyvnený teplom alebo chladom a objavuje sa citlivosť a bolesť nervov zuba.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »

Čo je príčinou?

 

Prečo dochádza k poškodeniu skloviny alebo zubného cementu? Možno konzumujete príliš veľa kyslých potravín a nápojov, čistíte si zuby príliš silno alebo príliš často používate niektoré prípravky na bielenie zubov. Pokiaľ máte extrémne citlivé zuby alebo precitlivenosť, je pravdepodobnejšie, že sa jedná o príčiny, ktoré odhaľujú viac dentínu - napríklad zubný kaz, opotrebované výplne alebo zlomeniny zubov.

Ošetrenie v zubnej ordinácii

 

Pretože príčina extrémne citlivých zubov často spočíva v zložitejšom probléme so zubami, je dôležité, aby ste navštívili zubného lekára a nechali si problém priamo ošetriť. V závislosti od existujúceho problému môže byť nutná korunka, inlay alebo bonding. treba ho tiež liečiť.

 

Pokiaľ máte ustupujúce ďasná s obnaženými krčkami zubov alebo koreňovými oblasťami, môže vám zubný lekár odporučiť transplantáciu štepu ďasien, ktorá postihnuté miesta zakryje, aby boli opäť chránené. Ak citlivosť zubov pretrváva a spôsobuje silné problémy, röntgenové vyšetrenie by malo objasniť, či je postihnutý koreňový kanálik a či treba nerv odstrániť, aby už nemohol spôsobovať bolesť.

Domáce ošetrenie

 

Úľavu vám môže priniesť aj špeciálna zubná pasta na citlivé zuby. Existujú rôzne produkty s určitými zložkami, ktoré môžu pomôcť chrániť povrch zubov. Váš zubný lekár vám môže tiež odporučiť ošetrenie fluoridovým gélom, ktorý posilňuje existujúcu zubnú sklovinu, a tým oslabuje vnemy prenášané na nerv.

Ďalšie články