Was verursacht die Schmerzempfindlichkeit von Zähnen?

Reagujú vaše zuby citlivosťou na studené a teplé podnety? Ponúkame vám zopár tipov

Nie je nič lepšie ako ranná horúca šálka kávy, alebo kopček zmrzliny počas slnečného dňa, ak však netrpíte citlivosťou zubov, Je naozaj ťažké si vychutnať svoje obľúbené jedlá a nápoje, ak pri ich konzumácii pociťujete ostrú bolesť v zuboch. Za zvýšenou citlivosťou zubov sa častokrát môže skrývať aj zdravotný problém.

 

Zmena spôsobu, akým vaše zuby reagujú na teplé alebo studené jedlá, či na čistenie zubov, môže byť prejavom vážnejšieho problému. Identifikáciou a riešením hlavnej príčiny, môže byť problém citlivosti zubov, najmä na teplé a studené potraviny a nápoje, odstránený.

 

Čo spôsobuje citlivosť zubov? Prečítajte si nasledujúce informácie o možných príčinách a riešeniach.

Aké sú prejavy citlivých zubov?

 

Hlavným príznakom citlivosti zubov je krátka, ostrá bolesť pri konzumácii teplých, studených, či sladkých jedál a nápojov. Medzi ďalšie príznaky patrí:

 

  • Bolesť pri čistení zubov.
  • Bolesť pri konzumácii citrusov, sladkostí alebo iných kyslých jedál.

Čo citlivosť zubov spôsobuje?

 

Ochorenie ďasien môže byť jednou z hlavných príčin citlivosti zubov. Keď ďasná ustúpia, dochádza k odhaleniu dentínu v oblasti krčkov. Dentín obsahuje veľa malých tubulov, ktoré vedú k zubnému nervu, takže jeho odhalením sa stáva citlivým na spúšťače bolesti. Patria k nim teplé, studené a kyslé jedlá, ktoré môžu spôsobiť krátku, ostrú bolesť.

 

Dentín je chránený sklovinou, tvrdým obalom, ktorý pokrýva vrchnú časť zubov. Kyslé potraviny môžu demineralizovať sklovinu, čo vedie k jej ubúdaniu - erózii, a dentín tak ostáva menej chránený.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »

Ako upokojiť bolesť citlivých zubov?

 

Ak máte pretrvávajúcu citlivosť zubov, objednajte sa k svojmu zubnému lekárovi, ktorý dokáže vyhodnotiť, prečo sú vaše zuby citlivé a možno bude potrebné odstrániť príčinu tohto problému.

 

V závislosti od príčiny citlivosti vašich zubov vám môže váš zubný lekár navrhnúť jedno alebo viacero z nasledujúcich spôsobov liečby:

 

  • Zubná pasta s účinkom znižujúcim citlivosť zubov: Ak je vaša citlivosť spôsobená odhalením dentínu (stav známy ako senzitivita dentínu), môže vám pomôcť špeciálna zubná pasta. Vyhľadajte si zubnú pastu obsahujúcu účinné látky ako L-arginín a uhličitan vápenatý, ktoré vytvárajú ochrannú bariéru nad dentínovými tubulmi. Pri pravidelnom používaní si svoju šálku kávy budete môcť vychutnať opäť už v krátkom čase.
  • Fluorid: Ak dôjde k strate zubnej skloviny, váš zubný lekár vám pravdepodobne odporučí fluoridovú zubnú pastu alebo ústnu vodu, prípadne zubné ošetrenie fluoridom. Pomáha to obnoviť prirodzenú minerálnu štruktúru vašej skloviny a poskytnúť väčšiu ochranu dentínu pod ňou. Pri senzitivite dentínu používajte produkty, ktoré obsahujú fluorid aj zložky, ktoré vám pomôžu v boji proti bolesti.
  • Posilnenie ďasien: ak sa vaša citlivosť spája s ústupom ďasien, váš zubný lekár vám môže odporúčiť zubnú pastu určenú na spevnenie ďasien a zabránenie ďalšej recesie. V krajnom prípade vás môže váš zubný lekár odporúčiť k zubnému chirurgovi, ktorý dokáže chirurgicky obnoviť stratené tkanivo ďasien.
  • Strava - Sladké a/alebo kyslé jedlá môžu okrem bolesti spôsobiť ďalšie oslabenie vašej skloviny a prispieť k ochoreniu ďasien, čím sa citlivosť vašich zubov ešte zhorší. Pokiaľ je to možné, tieto potraviny obmedzte, aby ste predišli ďalším ťažkostiam.

Ako predchádzať citlivosti zubov?

 

Tipy pre zabránenie opätovnému výskytu citlivých zubov:

 

  • Dodržiavanie správnej ústnej hygieny: zuby si čistite dvakrát denne zubnou pastou s obsahom fluoridu, používajte najmenej raz denne medzizubnú niť či kefku a ústnu vodu s obsahom fluoridu. Vyhýbajte sa abrazívnym zubným pastám, ktoré môžu dráždiť ďasná a porušiť sklovinu.
  • Používanie správnych nástrojov a techniky: Dôležitý je aj spôsob čistenia zubov a typ zubnej kefky. Používajte zubnú kefku s mäkkými vláknami a zuby čistite jemnými krúživými pohybmi. Aby ste si predišli poškodeniu skloviny a ďasien, dbajte na to, aby ste pri čistení na zuby nevyvíjali nadmerny tlak a nepoškodili tak sklovinu a ďasná.
  • Používanie protetických pomôcok: Škrípanie zubami môže poškodiť zuby a spôsobiť citlivosť. Ak škrípete zubami, poraďte sa so svojím zubárom ohľadom protetickej pomôcky.
  • Vyhýbajte sa alebo obmedzujte jedlá a nápoje spôsobujúce zubnú eróziu: Sýtené nápoje, citrusy, káva a víno môžu časom odstrániť malé množstvo zubnej skloviny. Ak pijete kyslé nápoje, použite slamku na obmedzenie kontaktu so zubami. Aby ste vyrovnali hladinu pH v ústach, je potrebné vždy po konzumácii kyslého nápoja alebo jedla ústa vypláchnuť vodou.
  • Počkajte pred čistením zubov: Zuby nie je vhodné čistiť ihneď po konzumácii kyslých jedál a nápojov, pretože sklovina môže byť po kontakte s kyselinami zmäkčená a menej odolná voči poškodeniu a erozívnemu pôsobeniu. Rovnako nie je dobré zuby čistiť tesne pred konzumáciou nápojov a jedál. V oboch prípadoch sa odporúča odstup minimálne 30 minút, aby ste predišli erózii - úbytku skloviny.

 

V rámci prevencie alebo liečby citlivosti zubov je najlepším riešením dodržiavanie správnych zásad ústnej hygieny. To vám pomôže vyhnúť sa zubným kazom, erózii skloviny a ochoreniam ďasien, čo sú tri hlavné príčiny citlivých zubov.

 

Ak máte nejaké otázky týkajúce sa vašej každodennej starostlivosti o dentálne zdravie alebo máte obavy z citlivých zubov, obráťte sa na svojho zubného lekára. Odstránením príčiny a používaním výrobkov na ochranu zubnej skloviny môžete eliminovať či predchádzať citlivosti zubov, a budete si môcť opäť vychutnať svoje obľúbené jedlá a nápoje. Povedzme si na rovinu - život bez zmrzliny by jednoducho nebol rovnaký!

Ďalšie články