Rozdiel medzi citlivými ďasnami a citlivými zubami

Keď pomyslíte na zdravie ústnej dutiny, pravdepodobne vás ako prvé napadnú vaše zuby a ďasná. Je príliš ľahké považovať ich funkcie za samozrejmosť – kým vás nezačnú bolieť. Či už trpíte citlivými ďasnami, alebo citlivými zubami, oboje je nepríjemné! Tu vysvetlíme rozdiely medzi nimi a uvedieme niektoré spôsoby, ako uľaviť od bolesti.

Citlivé ďasná

 

Citlivosť ďasien je presne to, ako znie - podráždenie ďasien v akejkoľvek forme. Ak máte podozrenie, že trpíte citlivými ďasnami, mali by ste si pre istotu dať pozor na nasledujúce príznaky: Citlivosť ďasien môže byť spôsobená zápalom ďasien (gingivitídou), čo je prvé štádium ochorenia ďasien Medzi príznaky zápalu ďasien patria opuchnuté a citlivé ďasná, ktoré môžu ľahko krvácať a spôsobovať zápach z úst Ak sa zápal ďasien vyvinie v pokročilé ochorenie ďasien, ďasná ustupujú.

 

Citlivosť ďasien spôsobená zápalom ďasien alebo parodontózou je zvyčajne spôsobená zlou ústnou hygienou. Hlavnou príčinou citlivosti je zubný povlak. Tvorí sa na líniu ďasien, a pokiaľ nie je odstránený, môže viesť k pokročilému ochoreniu ďasien. Ďalšími príčinami môžu byť cukrovka, užívanie tabaku, zlý chrup a dokonca aj tehotenstvo.

Citlivé zuby

 

Citlivosť zubov má niektoré spoločné charakteristické príznaky. Pri čistení zubov alebo používaní zubnej nite vás môže bolieť zub, keď jete alebo pijete niečo studené, horúce, kyslé alebo sladké.

 

Existuje mnoho príčin citlivých zubov, z ktorých niektoré môžu byť zodpovedné aj za citlivé ďasná: Zubný kaz a zlomeniny, ustupujúce ďasná, opotrebovaná sklovina, obnažený dentín, uvoľnené výplne a nakoniec ochorenie ďasien. Škrípanie zubov a príliš silné čistenie zubov sú ďalšie dva faktory, ktoré môžu spôsobiť citlivosť zubov. Nadmerné používanie ústnych vôd a dokonca aj zlomený zub môžu byť tiež príčinou obnaženia nervov a spôsobenia bolestivých podnetov.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »

Liečba a prevencia

 

Hoci citlivosť ďasien aj zubov môže mať vážne dôsledky pre zdravie ústnej dutiny, oba tieto stavy sú veľmi dobre riešiteľné a možno im predchádzať. Najlepším spôsobom, ako predchádzať citlivým ďasnám, citlivým zubom a súvisiacim problémom, je svedomitá starostlivosť o ústnu dutinu a udržovanie jej zdravie Začína to používaním zubnej pasty, ktorá zabraňuje vzniku zubného povlaku a zápalu ďasien, čo sú dve príčiny citlivých ďasien.Zdravé ďasná pomáha udržiavať aj používanie zubnej nite a zdravá strava.

 

Citlivé zuby je možné ošetriť použitím špeciálnej zubnej pasty pre citlivé zuby a fluoridového gélu. Medzi ďalšie možnosti patrí bonding, transplantácia ďasien a ošetrenie koreňových kanálikov, pokiaľ to navrhne váš zubný lekár. Pokiaľ sa vaše príznaky po dlhšej dobe nezlepšia, mali by ste sa ako vždy objednať k svojmu zubnému lekárovi.

Ďalšie články