Čo môžete urobiť pre citlivé zuby u detí?

Keď je čas vyčistiť si zuby, mnoho detí odmieta otvoriť ústa a energicky vrtí hlavou. Je možné, že prechádzajú fázou tvrdohlavosti, ale dôvodom môžu byť aj citlivé zuby, ktoré spôsobujú bolesť pri čistení. Citlivosť zubov u detí môže mať v niektorých prípadoch rovnaké príčiny ako u dospelých. U niektorých detí môže táto citlivosť súvisieť aj s inými chorobami alebo poruchami, ako je napríklad autizmus. Pokiaľ chcete zistiť, čo môžete robiť, ak vaše dieťa trpí citlivými zubami, musíte najprv zistiť, čo je príčinou citlivosti zubov.

Dostaňte sa k jadru problému

 

Napriek tomu, že je citlivosť zubov častejšia vo veku 25 až 30 rokov, môžu byť postihnuté aj deti. Než zistíte, ktorá liečba je pre vaše dieťa vhodná, musíte sa uistiť, či sa problém týka vášho dieťaťa alebo jeho zubov. Pokiaľ vaše dieťa nemá príliš dobré návyky v oblasti ústnej hygieny, môže sa stať, že zubnú sklovinu postihol zubný kaz, ktorý spôsobuje bolestivé pocity, akonáhle sa zasiahnuté miesta dostanú do kontaktu so zubnou kefkou alebo chladom. Vaše dieťa mohlo tiež utrpieť poranenie zuba: Zuby sa môžu pri športe alebo pri hryzení tvrdých sladkostí vylomiť alebo ulomiť, čo môže spôsobiť citlivosť, pretože baktérie môžu spôsobiť podráždenie zuba s obnaženým dentínom (zubovinou).

Výber správnej zubnej pasty

 

Existuje niekoľko zubných pást pre citlivé zuby určených špeciálne pre osoby, ktoré trpia citlivými zubami, ale tie nemusia byť nutne tým najlepším riešením pre dieťa, ktorého príznaky nie sú jasné. Skôr ako necháte svoje dieťa používať znecitlivujúce prípravky, je dôležité sa poradiť so zubným lekárom, najmä ak je mladšie ako dvanásť rokov. Pokiaľ sa ukáže, že je pre vaše dieťa vôňa alebo chuť zubnej pasty, ktorú práve používa, nepríjemná, bude najlepšie prejsť na jemnejšiu (alebo bez chuti) zubnú pastu. Než sa objednáte k zubárovi, môžete dieťaťu zuby a ďasná jemne vyčistiť čistým flanelovým papierikom alebo kúskom gázy.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® JUNIOR </span> Zubná pasta pre deti od 6 do 12 rokov

    Zubná pasta elmex® Junior poskytuje účinnú ochranu pred kazom v období výmeny mliečnych zubov za nový trvalý chrup.
    Viac informacií »

Fluorid na posilnenie zubov

 

V prípade citlivosti zubov u detí spôsobenej zubným kazom sa ako sľubná môže ukázať fluoridová liečba vykonávaná zubným lekárom. Fluorid posilňuje zubnú sklovinu a pomáha tak predchádzať vzniku zubného kazu. Špeciálne fluoridové ošetrenie fluoridovým gélom alebo penou je obvykle nutné iba v prípade, že je u vášho dieťaťa vyššie ako priemerné riziko vzniku zubného kazu. Fluoridový gél si môžete zakúpiť aj na domáce použitie, je k dispozícii bez lekárskeho predpisu v lekárňach.

Podpora správnych návykov v starostlivosti o ústnu dutinu

 

Okrem ošetrenia fluoridom u zubného lekára by ste mali podporovať správne návyky v starostlivosti o ústnu dutinu, ktoré pomôžu zmierniť citlivosť zubov vášho dieťaťa a znížiť prípadnú bolesť pri čistení zubov. Čistenie zubov dvakrát denne a používanie zubnej nite raz denne udržuje zuby a ďasná zdravé a znižuje riziko vzniku zubného kazu a parodontózy Ak dieťa používa zubnú kefku s mäkkými vláknami, je tiež menej pravdepodobné, že dôjde k podráždeniu zubov v dôsledku intenzívneho čistenia zubov príliš veľkým tlakom.

 

Pokiaľ citlivosť zubov pretrváva alebo máte aj naďalej problémy s tým, aby si dieťa čistilo zuby, môže vám pomôcť zubný lekár. Než sa objednáte k zubnému lekárovi, môžete dieťaťu zuby a ďasná jemne vyčistiť čistým flanelovým papierikom alebo kúskom gázy.

Ďalšie články