Mali by ste používať ústnu vodu?

Rozmýšľate, či by bolo dobré pridať do vašej každodennej starostlivosti o ústnu dutinu aj ústnu vodu? V takom prípade vás zrejme budú zaujímať pozitívne účinky ústnej vody a ktorú zo širokej škály možností si vybrať. Prečítajte si nasledujúce riadky, aby ste sa dozvedeli viac o účinkoch ústnej vody.

Ako pôsobí ústna voda?

 

Na našom trhu existuje veľa druhov ústnych vôd s rôznym zložením a účinkom, napríklad ústne vody pre sviežejší dych, na úľavu pri citlivých zuboch a zápale v ústnej dutine, na ochranu pred zubným kazom a eróziou a celkovo pre lepšiu ústnu hygienu. Pozrime sa spoločne na hlavné typy ústnych vôd a ich pôsobenie.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Ústna voda

    Ústna voda elmex® Caries Protection opĺňa každodenné čistenie zubov a zaisťuje mimoriadnu ochranu pred zubným kazom: pomáha remineralizovať a predchádzať vzniku zubného kazu.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive</span> Ústna voda

    Ústna voda elmex® Sensitive s aminfuoridom pomáha poskytovať intenzívnu ochranu proti zvýšenej citlivosti zubov a vzniku kazu v oblasti zubných krčkov.
    Viac informacií »

Fluoridová ústna voda

 

Je dokázané, že fluorid znižuje riziko zubného kazu. Keď do svojej dennej starostlivosti zahrnieme fluoridovú ústnu vodu, zvýši sa množstvo fluoridu v slinách, čo následne zvýši ochranný účinok pred zubným kazom. Aj napriek všetkým pozitívam ústnej vody je potrebné si uvedomiť, že nemôže nahradiť manuálne čistenie zubov zubnou kefkou s fluoridovou pastou. Ústna voda s obsahom fluoridu má však výborné podporné účinky a zvyšuje ochran pred zubným kazom.

Ústna voda proti tvorbe zubného povlaku

 

Zubný povlak je priehľadná hmota, ktorá sa lepí na vaše zuby a postupom času sa hromadí, čím sa zvyšuje riziko zubného kazu a ochorenia ďasien. Ústne vody proti zubnému povlaku obsahujú zložky, ktoré zabraňujú vzniku povlaku. Opäť platí, že ich používanie by nemalo nahradiť čistenie zubov a medzizubných priestorov, ale je užitočným doplnkom v boji proti zubnému povlaku.

Antiseptická ústna voda

 

Antiseptické alebo antimikrobiálne ústne vody pomáhajú bojovať proti mnohým choroboplodným zárodkom, ako sú vírusy, huby alebo baktérie. Sú vhodné pre pacientov trpiacich zápalom ďasien alebo parodontitídou.

 

Voľnopredajné prípravky na každodenné použitie pomáhajú predchádzať zápachu z úst, povlaku, chorobám ďasien a/alebo infekciám vďaka ničeniu choroboplodných zárodkov. Ak sa vás niektorý z týchto stavov týka, váš zubný lekár vám môže v rámci liečby odporučiť alebo predpísať vhodnú protizápalovú ústnu vodu.

 

Ochorenie ďasien býva bežne spôsobené baktériami v zubnom povlaku. Slovenská komora zubných lekárov a Európska asociácia pre detské zubné lekárstvo sa zhodujú, že antibakteriálna ústna voda u detí starších ako 6 rokov a dospelých pri použití po vyčistení zubov napomáha zabrániť ochoreniu ďasien. Ak však vaše ďasná krvácajú, je to príznakom už existujúceho ochorenia ďasien. V takom prípade môže váš zubný lekár odporučiť krátkodobé použitie antibakteriálnej ústnej vody obsahujúcej chlórhexidín.

Ústna voda na citlivé zuby

 

Citlivosť zubov nastáva, keď sa tvrdá vrstva zubnej skloviny stenčí alebo inak poškodí, čím sa odhalí dentín. Drobné tubuly v dentíne vedú až do zubnej drene, kde sa nachádzajú cievy a nervy. Ústne vody so zložkami ako L-arginín uzatvárajú dentínové tubuly a chránia dentín.

Kozmetická ústna voda

 

Kozmetická ústna voda neobsahuje terapeutické zložky. Na rozdiel od antibakteriálnej ústnej vody, ktorá ničí baktérie spôsobujúce zápach z úst a zápal, sú v ponuke ústne vody, ktoré osviežia váš dych pomocou mäty piepornej alebo iných príjemne voňajúcich prísad. Tieto ústne vody sú vhodné, keď chcete získať momentálny pocit sviežosti v ústach. Ak však trpíte nepríjemným zápachom z úst, kozmetická ústna voda len prekryje problém. V takomto prípade sa odporúča zvoliť si terapeutickú antibakteriálnu ústnu vodu a zistiť príčinu zápachu.

 

Môžete si tiež zakúpiť ústne vody, ktoré obsahujú bieliace zložky na zlepšenie odtieňa a celkového vzhľadu vašich zubov.

 

Existuje široká škála ústnych vôd, ktoré ponúkajú kombináciu rôznych pozitívnych účinkov. Toto je, samozrejme, veľmi dobrá správa, ale o to ťažší môže byť výber. Ak si nie ste istí, ktorá ústna voda je pre vás najvhodnejšia, poraďte sa so svojím zubným lekárom.

Je ústna voda bezpečná?

 

Ústna voda je všeobecne bezpečná pre dospelých a pre deti, ktoré sú dosť veľké na to, aby ju vedeli vypľuť. Niektoré značky ponúkajú ústne vody s obsahom alkoholu, čo však môže byť škodlivé pre sliznice ústnej dutiny. Zaobstarajte si radšej ústnu vodu bez obsahu alkoholu a pre jej bezpečné použitie vždy postupujte podľa pokynov na obale.

Mám používať ústnu vodu?

 

Ústna voda nemôže nahradiť manuálne čistenie zubov a medzizubných priestorov, môže však byť veľmi hodnotným doplnkom vašej každodennej starostlivosti o ústnu hygienu. Ak si aj naďalej kladiete otázku, či je ústna voda pre vás vhodná, alebo si nie ste istí, ktorá ústna voda je pre vás najlepšia, poraďte sa so svojím zubným lekárom.

Ďalšie články