Čo spôsobuje zubný kaz a ako sa mu dá predchádzať?

Zubný kaz je chronické infekčné ochorenie tvrdých zubných tkanív a vo svojom pokročilom štádiu môže zasiahnuť až zubnú dreň a spôsobiť vážnu infekciu, silnú bolesť, či stratu zuba.

 

Zubný kaz je celosvetovo najrozšírenejšie ochorenie, ale našťastie sa mu pri správnej starostlivosti o ústnu dutinu dá úplne zabrániť. Vysvetlíme si, ako dochádza k vzniku zubného kazu a ako zabrániť tomu, aby sa počiatočné štádium nevyvinulo v zubný kaz.

Ako vzniká zubný kaz?

 

Ešte pred tým, ako sa vytvorí zubný kaz, sa v ústnej dutine hromadí zubný plak, ktorý je domovom baktérií.

 

Slovenská komora zubných lekárov vysvetľuje, že zubný plak je lepivá vrstva, ktorá sa vytvára na zuboch alebo zubných náhradách. Obsahuje veľa baktérií, ktoré sa rozmnožujú vplyvom prijímaných cukrov počas dňa. Pri poklese pH dochádza k poškodzovaniu zubnej skloviny a úbytku minerálov (demineralizácia).


Sliny neutralizujú kyseliny a obnovujú minerálny obsah skloviny (remineralizácia). Zubný povlak by ste mali vyčistiť zubnou kefkou a medzizubnými pomôckami skôr, ako by mohol začať negatívne pôsobiť.

 

Zlá ústna hygiena spôsobuje hromadenie povlaku plného baktérií, ktoré môžu vytvoriť zubný kaz. Častá konzumácia vystavuje zuby negatívnemu pôsobeniu kyselín. Sliny v tomto prípade nemôžu remineralizovať zuby dostatočne rýchlo, takže zo skloviny ubúdajú minerály.

 

Táto strata minerálov sa deje pod povrchom a zub zvonka môže vyzerať bez poškodenia. Preto je v počiatočných štádiách ťažké odhaliť zubný kaz. Zubný lekár môže na identifikáciu skorého štádia zubného kazu použiť vyšetrovacie metódy, napríklad RTG.

 

Zubný kaz sa vyvíja postupne. V počiatočnom štádiu je ešte stále možné ho liečiť, skôr, ako by prešiel do pokročilejšieho štádia. Váš zubný lekár vám odporučí zubnú pastu s vysokým obsahom fluoridu, vyplachovanie úst a/alebo ošetrenie gélom, ktoré môžu pomôcť remineralizovať a spevniť sklovinu. Ak však nechodíte na pravidelné zubné prehliadky alebo na dentálnu hygienu, prípadné vzniknuté kazové lézie môžu ľahko zostať nepovšimnuté.

 

Ak nedôjde k ošetreniu zubného kazu, tak lézia vo vnútri zuba sa bude naďalej zväčšovať. Nakoniec zub zoslabne natoľko, že povrchová vrstva sa prepadne a defekt sa stáva viditeľným. Keď sa vytvorí zubný kaz, poškodenie zubného tkaniva sa už nedá napraviť a bude treba ho ošetriť.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Caries Protection pomáha remineralizovať postihnuté oblasti zubnej skloviny a účinne chrániť zuby pred zubným kazom.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® gelée</span> Zubný gél

    elmex® gél preukázateľne znižuje riziko zubného kazu, posilňuje zubnú sklovinu, remineralizuje počiatočný zubný kaz a lieči precitlivené zubné krčky.
    Viac informácií »

Ďalšie rizikové faktory pre vznik zubného kazu

 

Hlavnými, avšak nie jedinými, faktormi, ktoré prispievajú k poškodeniu zubnej skloviny a vzniku zubného kazu sú jedlá a nápoje s vysokým obsahom cukru a častá konzumácia. K vzniku zubného kazu prispievajú aj niektoré zdravotné problémy, ako napríklad:

 

Suché ústa - Sliny regulujú tvorbu povlaku na zuboch a neutralizujú kyseliny, toto však môže byť ovplyvnené poruchou tvorby slín (xerostómia), z dôvodu zdravotných problémov či užívania liekov.

 

Zhoršená pohyblivosť - Zhoršená pohyblivosť horných končatín môže nepriaznivo ovplyvňovať jemnú motoriku pri čistení zubov.

Ako sa ošetruje zubný kaz?

 

Liečba zubného kazu bude závisieť od závažnosti poškodenia. V prípade menších kazov bude váš zubný lekár schopný odstrániť poškodené tkanivo a vyplniť zub plombou. Ak kaz zasiahol zubnú dreň a nerv, váš zubný lekár posúdi, či potrebujete podstúpiť čistenie koreňových kanálikov. Tento zákrok zahŕňa odstránenie cievno nervového zväzku, čistenie a jeho následné vyplnenie. Vo veľmi pokročilom štádiu kazu už nemusí byť možné zub zachrániť. V takom prípade vám stomatológ odporučí extrakciu zuba. Všetky druhy zubných výplní sa môžu skôr či neskôr opotrebovať a endodoncia je veľmi komplexné ošetrenie. Je dôležité, aby ste si svoj prirodzený chrup udržali čo najdlhšie. Najlepšou voľbou je venovať pozornosť prevencii zubnému kazu, či jeho včasnému zachyteniu.

Ako predchádzať zubným kazom?

 

Na základe odporúčaní Slovenskej komory zubných lekárov je možné výrazne znížiť riziko vzniku zubného kazu dodržiavaním nasledovných princípov:

 

  • Obmedziť sladké jedlá a nápoje.
  • Čistiť zuby dvakrát denne zubnou pastou s obsahom fluoridu.
  • Používať aspoň raz denne dentálnu niť alebo medzizubnú kefku.
  • Používať zubnú pastu alebo ústnu vodu s dostatočným obsahom fluoridu.
  • Vyvarovať sa sladkých jedál a nápojov, nejesť medzi jedlami a hodinu pred spaním.
  • Ak je to možné, užívať lieky bez cukru.

 

Zlepšenie ústnej hygieny a zmena stravovacích návykov, ako je obmedzenie konzumácie sladkého či častej konzumácie, môže nejaký čas trvať. Zatiaľ váš zubár môže odporúčiť zvýšený príjem fluoridu, aby ste ochránili svoj chrup. Môže ísť aj o zubnú pastu alebo výplachy úst s vysokým obsahom fluoridu, ktoré sú na lekársky predpis, fluoridové gély alebo pravidelné nanášanie fluoridového laku.

 

Na základe odporúčaní Slovenskej komory zubných lekárov je možné výrazne znížiť riziko erózie skloviny žuvaním žuvačky bez obsahu cukru, čím sa podporuje tvorba slín, a to pomáha neutralizovať kyseliny a podporuje remineralizáciu.

 

Vo všeobecnosti platí, že pravidelné zubné prehliadky sú nevyhnutnou súčasťou zubnej starostlivosti. Čím skôr sa podarí zachytiť vznikajúci zubný kaz, tým lepšie sú vyhliadky na jeho liečbu. V rannom štádiu ho nedokážete zachytiť voľným okom, ale váš zubár ho vie odhaliť skôr, ako nastanú komplikácie. Ak ste už dlhší čas neboli na kontrole u svojho stomatológa, neváhajte a objednajte sa na prehliadku.

Ďalšie články