Čo spôsobuje zmenu farby vašich zubov?

 

Všimli ste si, že v poslednej dobe sú vaše zuby menej biele? Nepekné škvrny na zuboch vedia nielen nabúrať vaše sebavedomie, ale tiež môžu naznačovať závažný problém ústneho zdravia. Poďme si vysvetliť, čo spôsobuje zmenu farby vašich zubov, čo to znamená a aké sú možné riešenia.

Viac o zafarbení zubov

 

Rozlišujeme dva typy zafarbenia zubov: vonkajšie a vnútorné.

 

Vonkajšie je spôsobené sfarbením povrchu zuba z vonkajších zdrojov.

 

Vnútorné je spôsobené zmenou farby dentínu vo vnútri zuba.

Čo spôsobuje zmenu farby zubov?

 

Zubná sklovina je najtvrdšou látkou vo vašom tele, ale ani zďaleka nie je nezničiteľná. Konzumácia nasledovných jedál a nápojov spôsobuje, že na sklovine vznikajú usadeniny, ktoré keď sa nahromadia, zanechávajú žlté alebo hnedé škvrny:

 

  • Tabak.
  • Tmavé nápoje, ako napríklad červené víno, čaj, káva či ovocné šťavy.
  • Potraviny z výraznou farbou, ako sú kari korenie, sójová omáčka a čučoriedky.

 

Tieto jedlá a nápoje sú tiež veľmi kyselinotvorné, dočasne zmäkčujú sklovinu, ktorá je tak náchylnejšia na eróziu. Ak si zuby čistíte príliš skoro po ich konzumácii, riskujete, že si poškodíte sklovinu. Rovnako sa tak môže stať pri zvýšenom tlaku na zubnú kefku pri čistení.

 

Sladké jedlá a nápoje môžu tiež zvýšiť hladinu kyselín takým spôsobom, že poškodia sklovinu a vnútornú časť zuba. Takto vzniká zubný kaz, ktorý môže spôsobiť belavé, žlté, hnedé alebo dokonca čierne sfarbenie zubov, v závislosti od pokročilosti kazu.

 

Zubný povlak je ďalšou príčinou vonkajšieho zafarbenia. Táto lepkavá bakteriálna hmota sa môže hromadiť na zuboch a spôsobiť ich zafarbenie. Okrem toho, že prispieva k vzniku zubného kazu, môže stvrdnúť a vytvárať zubný kameň, tmavý povlak, ktorý sa často objavuje okolo línie ďasien.

 

Toto všetko sú formy vonkajšieho zafarbenia zubov, ale čo s ich vnútorným zafarbením? Vrodené žltnutie zubov môže byť výsledkom genetických predispozícií a deje sa prirodzene s pribúdajúcim vekom, keď dentín vo vašich zuboch tmavne a zubná sklovina sa stenčuje. Medzi ďalšie príčiny patria:

 

  • Zubné traumy alebo infekcie.
  • Niektoré lieky, ako chemoterapia, antihistaminiká, antipsychotiká a tetracyklíny (ak boli podávané počas vývinu zubov).
  • Nadmerná konzumácia fluoridu v detstve (vo veľmi výnimočných prípadoch pri pravidelnom prehĺtaní zubnej pasty).

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection Whitening</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Caries Protection Whitening pomáha remineralizovať postihnuté oblasti zubnej skloviny a účinne chrániť zuby pred zubným kazom.Unikátne zloženie pomáha obnoviť prirodzenú belosť zubov.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive Whitening</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Whitening pomáha poskytovať účinnú trojitú ochranu a klinicky overenú ochranu pre citlivé zuby.
    Viac informacií »

Čo môžete robiť so zafarbením zubov?

 

Najlepšou liečbou zafarbenia zubov je prevencia. Na základe odporúčaní Slovenskej komory zubných lekárov je možné výrazne znížiť riziko vzniku povlaku v ústach čistením zubov dvakrát denne a používaním medzizubnej nite či kefky. Tiež sa odporúča používať zubnú pastu s obsahom fluoridu, ktorý posilňuje zubnú sklovinu a chráni ju pred vznikom zubného kazu.

 

V prípade existujúceho sfarbenia môže vzhľad zubov vylepšiť čistenie a leštenie zubov u stomatológa alebo dentálnej hygieničky. Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu tabaku, vína, kávy a čaju.

 

Ak si aj naďalej budete chcieť dopriať svoje obľúbené jedlá a nápoje, skúste pravidelne vyplachovať ústa vodou, aby ste znížili hladinu kyselín.

 

Bieliace zubné pasty alebo gély môžu pomôcť odstrániť vonkajšie zafarbenie z povrchu zubov. Pri pokročilej pigmentácii dokáže počas ambulantného bielenia vaš zubár zasiahnuť hlbšie časti zubnej skloviny a odstrániť tak hĺbkovú pigmentáciu.

 

Ak je zafarbenie vašich zubov spôsobené zubným povlakom, kameňom alebo kazom, budete potrebovať dentálne ošetrenie, aby sa vyriešila príčina a predišlo sa važnejším zdravotným problémom neskôr. Váš stomatológ dokáže čistením odstrániť napríklad zubný povlak a kameň, či opraviť zubný kaz alebo iné poškodenie zubov.

 

Je potrebné si uvedomiť, že vybieliť vnútorné zafarbenie zubov je zložitejší proces a nie vždy je možné ho uskutočniť. K neželanému zafarbeniu zubov môže dôjsť ešte v detstve počas ich vývinu a v takomto prípade zuby nie je možné vybieliť.

 

Napokon, najlepšie vám ohľadom príčin, prevencie a liečby zmeny farby vašich zubov bude vedieť poradiť váš zubný lekár alebo dentálna hygienička. Ak vám zafarbenie zubov spôsobuje starosti, objednajte sa čím skôr na kontrolu, aby ste opäť získali svoj žiarivobiely úsmev.

Ďalšie články