Čo je zubný kaz?

Zubný kaz je proces, pri ktorom kyseliny z baktérií odstraňujú minerály zo zubnej skloviny. Pojem zubný kaz sa používa pre všetky stupne straty minerálov z tvrdého zubného tkaniva – od neviditeľnej skorej formy až po viditeľný otvor v zube po zrútení zubnej štruktúry v dôsledku nadmernej straty minerálov. Zubné kazy sa vyskytujú vo všetkých vekových skupinách a sú do značnej miery ovplyvnené tým, ako sa stravujeme, ako si čistíme zuby a či používame zubnú pastu, ktorá obsahuje fluorid.

 

Pri konzumácii sladkých jedál tvoria sacharidy základ pre vývoj zubného povlaku tvoreného baktériami. Baktérie premieňajú cukor na kyselinu. Tieto kyseliny pôsobia na povrch zuba, prenikajú hlbšie a odstraňujú minerálne soli (vápnik a fosfát) zo skloviny. V priebehu času dochádza k zničeniu skloviny pod povrchom, zatiaľ čo povrch zostáva nedotknutý. Ak sa však pod povrchom rozpustilo príliš veľa zubnej skloviny, povrch sa prepadne a vytvorí sa otvor.

Formy zubného kazu

 

  • Počiatočná fáza zubného kazu - klinicky málokedy viditeľná forma kazu, pri ktorej sa straty minerálov obmedzujú na zubnú sklovinu a povrch zuba je neporušený. U detí a dospievajúcich sa počiatočný zubný kaz zvyčajne vyskytuje na žuvacích plôškach a u dospelých v medzizubných priestoroch. Počiatočný zubný kaz sa zvyčajne javí ako kriedovo biela škvrna na hladkých povrchoch zubov. Tieto formy včasnej demineralizácie je obvykle možné napraviť zlepšenými a vhodnými opatreniami ústnej hygieny a cieleným použitím fluoridových preparátov bez toho, aby došlo k vzniku zubného kazu.
  • Zubný kaz dentínu - zubný kaz prenikol cez zubnú sklovinu do hlbšej vrstvy zuba nazývanej zubovina alebo dentín. V dentíne sa zubný kaz šíri rýchlejšie. Na povrchu zuba môže byť viditeľná len malá lézia, zatiaľ čo v hĺbke zuba už dochádza k enormnej strate materiálov.
  • Kaz zubných krčkov – pri ustupovaní ďasien a obnažovaní zubných krčkov môže dôjsť ku krčkovému zubnému kazu. Na obnaženom povrchu krčkov sa môže zubný kaz rozvinúť omnoho rýchlejšie kvôli odlišnej štruktúre v porovnaní so zubnou korunkou.
  • Sekundárny zubný kaz – aj po ošetrení zubného kazu plombou môže dôjsť k vzniku nového zubného kazu na okraji tejto plomby, čo sa označuje ako sekundárny zubný kaz. Dôvod jeho vzniku spočíva v skutočnosti, že zubný povlak sa ľahšie hromadí v tých oblastiach, kde je ho ťažšie vyčistiť.

 

Tvorbu zubného kazu netreba brať ľahkovážne. V prípade, že sa neošetrí, môžu nastať vážne následky. Zubný kaz môže zničiť celý zub a zlikvidovať jemné nervy vo vnútri zuba, čo môže viesť k abscesu – infekcii na zakončení koreňa zuba. Ak sa absces vytvorí, je možné ho liečiť iba ošetrením koreňových kanálikov, chirurgickým zákrokom alebo odstránením zuba.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Caries Protection pomáha remineralizovať postihnuté oblasti zubnej skloviny a účinne chrániť zuby pred zubným kazom.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® gelée</span> Zubný gél

    elmex® gél preukázateľne znižuje riziko zubného kazu, posilňuje zubnú sklovinu, remineralizuje počiatočný zubný kaz a lieči precitlivené zubné krčky.
    Viac informacií »

Ako zistím, že mám zubný kaz?

 

Počiatočnú fázu zubného kazu dokáže včas odhaliť iba zubný lekár. Tieto skoré, často ťažko zistiteľné straty minerálov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú pod povrchom zuba, je potrebné liečiť vhodným fluoridovým ošetrením pod vedením zubného lekára. Z dlhodobého hľadiska je potrebné spolupracovať so svojím zubným lekárom na identifikácii a prispôsobení správania, ktoré spôsobilo zubný kaz (príjem cukru v strave, nedostatočná hygiena ústnej dutiny), aby bolo možné znížiť riziko zubného kazu.

 

V mladom veku má zubný kaz tendenciu tvoriť sa na žuvacích plôškach stoličiek. Pri ortodontických ošetreniach napr. s pevným strojčekom sa straty minerálov zvyčajne vyskytujú priamo okolo nalepených zámkov. V dospelosti sa zubné kazy objavujú na kontaktných plochách medzi zubami a v blízkosti línie ďasien. Bez ohľadu na to, kde sa zubný kaz objaví, dobrá domáca hygiena ústnej dutiny v kombinácii s pravidelnými kontrolami u zubného lekára, profesionálnou zubnou hygienou a fluoridáciou predstavujú najlepší spôsob, ako odhaliť a liečiť straty minerálov včas a predtým, ako dôjde k poškodeniu.

 

Staršie osoby sú obzvlášť vystavené riziku vzniku zubného kazu, ak majú sucho v ústach v dôsledku prirodzeného poklesu produkcie slín. Sucho v ústach môže byť tiež spôsobené ochorením, ako vedľajší účinok užívania určitých liekov po rádioterapii alebo chemoterapii. V závislosti od príčiny môže byť suchosť v ústach dočasná (dni až mesiace) alebo trvalá.

Ako možno predchádzať zubnému kazu?

 

  • Opýtajte sa svojho zubného lekára, ktorá zubná pasta je vhodná na boj proti zubným kazom. Zuby si čistite najmenej dvakrát denne fluoridovou zubnou pastou a tiež si ich každý deň čistite niťou či medzizubnými kefkami, aby ste odstránili zubný povlak medzi zubami.
  • Pravidelne (raz alebo dvakrát ročne) absolvujte profesionálnu zubnú hygiénu a preventívne prehliadky. Preventívna starostlivosť môže zamedziť výskytu problémov a zabrániť tomu, aby sa menšie problémy stali závažnejšími.
  • Konzumujte vyváženú stravu a obmedzte množstvo jedál s obsahom cukrov. Ak máte takéto jedlá v jedálničku, snažte sa ich jesť spolu s hlavným jedlom, nie samostatne, aby ste obmedzili čas, počas ktorého sú vaše zuby vystavené útokom kyselín.
  • Vždy používajte zubnú pastu, ktorá obsahuje fluorid.

Ďalšie články