Untitled design - 1

Kedy a ako často by ste si mali čistiť zuby?

Niektorí ľudia si kladú otázky, ako často si čistiť zuby, aby zabránili vzniku zubného kazu a udržali svoj úsmev zdravý. Je potrebné čistiť chrup po každom jedle, alebo ho stačí čistiť raz denne? Kedy by ste si mali čistiť zuby a ako často? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Prečo je potrebné čistiť si zuby?

 

Čistenie chrupu zubnou pastou s obsahom fluoridu je (okrem používania medzizubnej nite) jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre zdravie svojej ústnej dutiny a prevenciu kazov. Čistenie zubov odstraňuje povlak, ktorý sa hromadí na zuboch. Ak sa povlak neodstráni, môže spôsobovať vznik zubného kazu. Povlak na zuboch vytvára kyseliny, ktoré narúšajú sklovinu a vedú k vzniku zubného kazu a ochoreníam ďasien.

Ako často je potrebné čistiť si zuby?

 

Zuby si čistite dvakrát denne dostatočne dlhú dobu a každému zubu je potrebné venovať náležitú pozornosť. Špecialisti sa zhodujú, že pri každom čistení je potrebné čistiť všetky povrchy zuba vrátane vnútorných medzizubných priestorov, vonkajších plôch a žuvacích plôšok. Je vhodné zvážiť častejšie čistenie zubov v závislosti od vašej stravy. Ak konzumujete väčšie množstvo potravín spôsobujúcich zubný kaz, ako sú napríklad potraviny s vysokým obsahom sacharidov alebo cukrov, je vhodné zvážiť častejšie umývanie zubov.

Môžem si umývať zuby iba raz denne?

 

Jedno umývanie chrupu denne nestačí za žiadnych okolností. Viedlo by to k nadmernému hromadeniu povlaku.

Kedy si mám každý deň čistiť zuby?

 

Aby ste venovali zubom náležitú pozornosť, je nutné ich čistiť raz pred spaním a ešte aspoň raz počas dňa. O tom, ako často si máte čistiť zuby sa poraďte so svojim dentálnym hygienikom. Frekvencia čistenia chrupu sa môže líšiť, ak sú vaše zuby náchylné na vznik zubného kazu. Hygienik môže navrhnúť, aby ste si chrup čistili viac ako dvakrát denne..

Mám si čistiť zuby pred jedlom alebo po jedle?

 

Zuby si nečistite bezprostredne po jedle, pretože kyseliny obsiahnuté v nápojoch a potravinách oslabujú a zmäkčujú sklovinu, preto je potrebné s čistením zubov počkať aspoň polhodinu po konzumácii.

 

Po vyčistení zubov sa neodporúča okamžitá konzumácia, pretože je potrebné, aby sa na zuboch opäť obnovila pelikula - ochranný film. Po každom jedle vypite pohár vody, aby ste neutralizovali pH v ústnej dutine a vypláchli zvyšky jedla a znížili tak škody, ktoré môžu spôsobiť vašim zubom.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná kefka Ultra Soft

    Zubná kefka elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vlákien s priemerom 0,1 mm veľmi jemne a šetrne čistí zuby aj ďasná. Mäkká zubná kefka má navyše malú hlavu, ktorá sa dostane aj do ťažko dostupných miest. Kefka elmex Ultra Soft pomáha efektívne odstraňovať zubný povlak a predchádzať zubnému kazu. Tiež výrazne znižuje výskyt škvŕn na zubnej sklovine a zaisťuje tak sebavedomý úsmev po celý deň.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive </span> Zubná kefka

    Zubná kefka elmex® Sensitive pre tých, ktorí trpia zvýšenou citlivosťou zubov, ale majú radi pocit z intenzívnejšieho čistenia zubnou kefkou.
    Viac informácií »

Predstavuje ústna voda efektívny spôsob čistenia zubov?

 

Aj keď môže byť ústna voda alebo fluoridový výplach skvelým doplnkom vašej bežnej starostlivosti o ústnu dutinu, nemalo by ísť o náhradu čistenia zubov. Čistenie zubnými pastami s obsahom fluoridu je najefektívnejším spôsobom čistenia zubov, pretože odstraňuje zvyšky jedla a povlakov.

 

Teraz viete, ako často si čistiť chrup a kedy si čistiť zuby, aby ste sa vyhli zubnému kazu. Existujú samozrejme aj ďalšie užitočné rady, ktoré prispievajú k efektívnemu čisteniu chrupu. Medzi ne patria:

 

  • Dvakrát denne si čistite zuby zubnou pastou s obsahom fluoridu. Väčšina ľudí si čistí zuby v priemere iba 45 sekúnd, preto dbajte na to, aby ste zuby čistli dostatočne dlho a nevynechali žiadnu oblasť.
  • Po každom čistení si vypláchnite ústa ústnou vodou maximálne 1 minútu, zvýšite tak množstvo fluoridov v ústnej dutine a zabezpečíte lepšiu ochranu. Následne už ústa nevyplachujte čistou vodou.
  • S čistením zubov po konzumácii kyslých potravín (napr. ovocných štiav, kávy, vína, produktov s obsahom paradajok) buďte obozretní. Vtedy je totiž zubná sklovina najzraniteľnejšie voči poškodeniu oderom. Zuby si čistite minimálne polhodinu po konzumácii.
  • Po čistení zubov pastu vypľujte a ústa si nevyplachujte, aby mohol účinok zubnej pasty s fluoridom pôsobiť dlhšie a lepšie chrániť zuby.
  • Čistite si medzizubné priestory pomocou medzizubnej nite a medzizubných kefiek, aby ste odstránili zvyšky potravín a baktérie z medzizubných priestorov, kam zubnou kefkou nedosiahnete.
  • Stravujte sa zdravo. Dbajte na to, aby vaša strana obsahovala nízky obsah cukru a jednoduchých sacharidov. To prispeje k zdraviu ústnej dutiny aj celkovému zdraviu.

Ako si čistiť zuby?

 

Kefku natočte pod uhlom 45° k línii ďasien a začnite s jemnými krúživými pohybmi po vnútorných a vonkajších plochách zubov. V prípade žúvacích plôšok použite ľahký pohyb tam a späť. Vypľúvajte až po dokončení a ústa si nevyplachujte, aby ste maximalizovali úžitok z fluoridu v zubnej paste. Celý proces by mal trvať dostatočne dlho.

Aké výhody má umývanie zubov?

 

Ak sa budeme týmito radami riadiť, dostatočné odstraňovanie zubného povlaku bude mať aj ďalšie výhody. Tie zahŕňajú:

 

  • Zdravé ďasná – okrem odstránenia povlaku stimuluje čistenie zubov ďasná, zachováva ich zdravé a predchádza ochorenie ďasien, ktoré vedie k vypadávaniu zubov.
  • Sebavedomie – vďaka čistým zubom budete mať svieži dych a váš úsmev bude belší. Vďaka tomu sa môžete pri konverzácii cítiť sebavedomejšie.
  • Odstraňovanie baktérií – čistením zubov dochádza k odstraňovaniu biofilmov, ktoré obsahujú baktérie a kyseliny, ktoré spôsobujú zápach z úst, zubný kaz, ochorenia ďasien a môžu viesť aj k ďalším zdravotným problémom.
  • Prevencia ochorení – práve baktérie, o ktorých sme hovorili, môžu spôsobovať ďalšie zdravotné problémy, ak sa pravidelne neodstraňujú. Podľa vedcov a lekárov súvisí nedostatočná ústna hygiena s kardiovaskulárnymi chorobami a diabetickými komplikáciami. Vypadávanie zubov môže tiež prispievať k zhoršeniu kognitívnej kondície. Podľa jednej štúdie vykazujú osoby s menej ako 20 zubami zvýšené riziko rozvoja Alzheimerovej choroby.

 

Ak máte ďalšie otázky o tom, ako často si čistiť chrup, keď si vychutnávate sladké dobroty, alebo o tom, ako si chrániť zdravie, môžete sa opýtať svojho zubného lekára alebo hygienika na ich odporúčania. Zuby si čistite dostatočne dlho a nezabúdajte na medzizubnú niť, aby ste si udržali zdravý úsmev aj počas nasledujúcich rokov.

Ďalšie články