Ako vzniká zubný kaz?

Zubný kaz postihuje všetky vekové skupiny a jeho vznik je významne ovplyvňovaný našou výživou – ako často a čo jeme, ako sa o svoje zuby po jedle staráme a či používame zubnú pastu s fluoridom. Zubný kaz nie je dedičný, a však môže dôjsť k prenosu baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz, napr. z rodiča na dieťa, a tým sa zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

Priebeh vývoja zubného kazu

about-karies-tooth1-de.png

Zubný kaz nevznikne cez noc, ale rozvíja sa dlhšiu dobu.

 

Baktérie sa hromadia na povrchu zuba a vytvárajú na ňom povlak. Prvými prejavmi sú malé biele škvrnky na zubnej sklovine – takzvané počiatočné zubné kazy.

about-karies-tooth2-de.png

Bez správnej ústnej hygieny a cielenej aplikácie fluoridu proces tvorby zubného kazu pokračuje.

about-karies-tooth3-de.png

Sklovina na povrchu zubného kazu je naďalej narušovaná, pokiaľ nie je zasiahnutý dentín (zubovina). V pokročilých štádiách sa povrch zuba začne strácať a vytvára sa "diera".

Prevencia zubného kazu – ako sa môžete chrániť?

icon-de-de2.png

 

  • Čistenie zubov 2x denne
  • Fluoridová zubná pasta jemne a účinne odstraňuje povlak
  • Každodenné čistenie medzizubných priestorov dentálnou niťou alebo medzizubnými kefkami
  • Každodenné použitie ústnej vody s obsahom fluoridu
  • 1x týždenne aplikácia fluoridového gélu pre intenzívne posilnenie/spevnenie zubnej skloviny
  • Profesionálne odstránenie zubného povlaku dentálnym hygienikom alebo zubným lekárom 2x ročne.
  • Preventívna prehliadka u zubného lekára:
    Dospelí - 1x ročne,
    Detí a dospievajúci do 18 rokov - 2x ročne.

 

Ako spoznáte zubný kaz?

 

Každý môže pravidelne kontrolovať stav svojich zubov a napríklad pomocou zrkadla zistiť, či na zubnej sklovine nedochádza k nejakým zmenám. Tieto zmeny často naznačujú stratu minerálov. Stratu minerálov alebo začínajúci zubný kaz je možné zastaviť ošetrením vyššou koncentráciou fluoridov pod dohľadom zubného lekára. Pokročilé štádiá zubného kazu sa už riešia výplňami (plombami) alebo keď už dôjde k zasiahnutiu zubnej drene - výplňou kanalíkov (endodontické ošetrenie).

Produkty z radu elmex® Caries Protection

Prečo zvoliť elmex®?

 

Značka elmex® ponúka účinné produkty pre deti i dospelých zodpovedajúce ich konkrétnym potrebám. Sú dokonale zladené a vzájomne zvyšujú svoju účinnosť.

Preto zubné pasty a ústne vody elmex® na denné používanie a vysokofluoridový prípravok elmex® gelée určený na aplikáciu 1x týždenne obsahujú účinné zložky - amínfluoridy, ktoré remineralizujú zuby a účinne chránia pred zubným kazom.

Zubné kefky elmex® umožňujú účinné odstránenie plaku a produkty elmex® na čistenie medzizubných priestorov (zubná niť a medzizubné kefky) podstatne znižujú riziko vzniku zubného kazu.

VŠETKY PRODUKTY elmex®

Ďalšie články