Ošetrenie citlivých zubov po bielení zubov

Jednou z najlepších metód odstránenia zafarbenia z povrchu zubov je bielenie zubov. Na bielenie zubov je k dispozícii niekoľko možností a produktov a je možné ho vykonávať doma alebo profesionálne v zubnej ordinácii. Bežným následkom bielenia zubov je však citlivosť zubov. Klasické povrchové bielenie zubov karbamidperoxidom totiž spôsobuje, že väčšina ľudí má po ňom citlivé zuby.

Bieliť či nebieliť

 

Ponuka bieliacich produktov je široká, od gélov a bieliacich pásikov až po bieliace zubné pasty a ústne vody. Bielenie zubov však možno dosiahnuť dvoma spôsobmi: bielením a nebieliacimi prípravkami.

 

Zuby je možné vybieliť pomocou prípravku, ktorý zmení prirodzenú farbu zuba. Mnoho týchto prípravkov obsahuje zlúčeninu, účinnú látku, z ktorej sa uvoľňuje peroxid vodíka. Tieto látky odstraňujú ako hlboké, vnútorné, tak povrchové škvrny. Nebieliace produkty naopak obsahujú zložky, ktoré odstraňujú iba povrchové škvrny. Váš zubný lekár môže použiť bieliace prípravky v ordinácii alebo vám dá sadu, ktorú môžete použiť doma - alebo môžete siahnuť po niektorom z voľnopredajných bieliacich prípravkov dostupných v lekárni alebo supermarkete.

Vaše citlivé zuby

 

Citlivosť zubov sa môže objaviť počas používania peroxidových bieliacich prostriedkov alebo po ich použití. Ak sú vaše zuby citlivé, môžete pociťovať zvýšenú reakciu na horúce alebo studené nápoje, intenzívne čistenie zubov alebo sladkosti, ktorá môže mať podobu krátkej, ostré bolesti. Táto bolesť sa často objavuje v počiatočných fázach bielenia, kedy peroxid vodíka preniká do skloviny a dostáva sa do kontaktu s nervami v hlbšej vrstve - dentínu.

 

Pokiaľ nie je súčasťou bieliaceho prostriedku peroxid, spôsobujú produkty, ako sú bieliace zubné pasty, obvykle menšiu citlivosť, pretože ošetrujú iba povrch zuba. Pacienti však môžu mať pri použití rovnakého produktu rôzne výsledky v závislosti od individuálnych vlastností zubov. Všeobecne platí, že riziko citlivých zubov po bielení je vyššie pri géloch používaných v spojení s nosičmi ako pri voľne predajných bieliacich prípravkoch.

Rôzne príčiny citlivosti

 

Citlivosť zubov je obzvlášť častá pri vyšších koncentráciách a dlhšej dobe pôsobenia bieliaceho prípravku. Väčšina profesionálnych bieliacich prípravkov má vyššiu koncentráciu peroxidu vodíka ako voľnopredajné bieliace prípravky. Podráždenie ďasien sa môže objaviť aj pri použití bieliacich prípravkov na báze peroxidu av niektorých prípadoch je podráždenie tkanivo spôsobené aj zle padnúcimi podložkami obsahujúcimi bielidlo, medzi ďalšie nežiaduce účinky na zuby a mäkké tkanivá (ústna sliznica) patrí citlivosť zubnej drene, resorpcia koreňov a uvoľňovanie niektorých zložiek dentálnych výplňových materiálov.

 

Klinické štúdie preukázali, že nadmerné zmeny zubnej skloviny - alebo jej poškodenie - sú pravdepodobne spôsobené nízkym pH komerčných bieliacich prípravkov, ich nadmerným používaním alebo obomi.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive Professional Gentle Whitening</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Whitening pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov, ktorá pomáha obnoviť ich prirodzenú belosť. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »

Čo prináša úľavu?

 

Citlivosť zubov a ďasien je obvykle dočasná a po bielení ustupuje. Frekvencia a závažnosť citlivosti zubov však môže závisieť od konkrétneho postupu, kvality bieliaceho prípravku a individuálnej reakcie pacienta na materiály a postup.

 

Existuje niekoľko produktov a metód, ktoré sa bežne odporúčajú na bielenie pri citlivosti zubov - označované aj ako hypersenzitivita dentínu:

 

  • Použite bieliaci prípravok s nižšou koncentráciou.
  • Skráťte dobu expozície alebo používanie nosiča po krátku dobu.
  • Predĺžte dobu medzi jednotlivými bielieniami.
  • Zdržte sa bielenie zubov po dlhšiu dobu.
  • Na liečbu citlivosti zubov používajte znecitlivujúce prípravky alebo si zájdite k zubnému lekárovi na ošetrenie špeciálnym lakom.
  • Nechajte si odporučiť gél alebo špeciálnu zubnú pastu na citlivé zuby.
  • Zuby si čistite jemne kefkou s mäkkými vláknami a vlažnou vodou.
  • Vyhnite sa nadmernému používaniu domácich bieliacich prípravkov.
  • 10 až 30 minút pred a po každom bielení použite znecitlivujúci prostriedok.
  • Dávajte prednosť bieliacim prípravkom s pridanými desenzibilizačnými látkami.

Návšteva zubného lekára

 

Pred bielením zubov by ste sa mali poradiť so svojim zubným lekárom, či je pre vás bielenie vhodné a či nehrozí riziko citlivosti zubov. Váš zubný lekár môže vyšetriť vaše zuby a vykonať test citlivosti, aby posúdil, ktorá metóda bielenia zubov je pre vás najvhodnejšia. Môže vám tiež odporučiť desenzitivujúcu zubnú pastu, ktorá vám okamžite uľaví od citlivosti zubov. Medzi ďalšie možnosti zníženia citlivosti zubov po bielení patria nesteroidné protizápalové lieky a prípravky obsahujúce fluorid alebo dusičnan draselný.

Ďalšie články