Výplne: Základné informácie

Ako zubný lekár určí, či je potrebná výplň (plomba).

 

Zubný lekár má k dispozícii niekoľko metód, ako zistiť, či máte zubný kaz. Patrí medzi ne:

 

Vyšetrenie - niektoré zmeny farby zubov môžu byť známkou zubného kazu, ale nie všetky. Zubný lekár použije takzvanú sondu, kovový nástroj so špicatým koncom, aby preskúmal povrch vašich zubov a zistil, či sa na nich nevyskytuje zubný kaz. Zdravá zubná sklovina je tvrdá a odoláva tlaku vyvíjanému sondou. Kariézna sklovina je mäkšia. Prístroj sa na ňu ľahko prilepí. Zubné sondy je potrebné používať opatrne. Pri prílišnom tlaku sondou môže dôjsť k poškodeniu zuba. Existuje aj možnosť, že sa baktérie zubného kazu prenesú sondou na iné zuby.

 

Farbenie zubného kazu - Za týmto účelom sa na zuby nanáša špeciálny farbiaci roztok. Tým sa zafarbia miesta postihnuté zubným kazom, zatiaľ čo zdravé miesta zostanú bezfarebné.

 

Röntgenové snímky - röntgenové snímky môžu ukázať tvorbu zubného kazu v medzizubných priestoroch av dentínu (zubovine) pod sklovinou. Röntgenové snímky však často nezobrazujú presne menšie kazy na oklúznych (žuvacích) plochách zubov. Existujúce výplne alebo protetické práce môžu potenciálne brániť pohľadu na miesta postihnuté zubným kazom.

 

Laserové fluorescenčné svetelné sondy - Tieto malé prístroje zviditeľňujú zmeny na zube spôsobené zubným kazom. Sú obzvlášť užitočné pri skúmaní jamiek a rýh na oklúznych plochách stoličiek a premolárov (zadných zubov).

 

Zubný kaz však nemusí byť jediným dôvodom, prečo potrebujete plombu. Medzi ďalšie dôvody patria:

  • Prasklina v zube alebo zlomenina zuba
  • Opotrebenie zubov spôsobené neobvyklým používaním, ako je napr.:
  • Hryzenie nechtov
  • Škrípanie zubov (bruxizmus)
  • Používanie zubov na otváranie fliaš alebo predmetov

Jednotlivé kroky ošetrenia výplní

 

Keď idete k zubnému lekárovi, aby vám urobil výplň, môže vám dať lokálne anestetikum na znecitlivenie postihnutého miesta. Zubný lekár potom ošetrí zubný kaz pomocou vŕtačky. Na ošetrenie zubného kazu sa môže použiť aj laser.

 

Zubná vŕtačka používa rotujúce kovové vrtáky, ktoré sa zarezávajú do zubnej skloviny a odstraňujú postihnutú časť zuba. Vŕtacie prvky majú rôzne tvary a veľkosti. Zubný lekár ich použije v závislosti od veľkosti a umiestnenia postihnutého miesta.

 

Najprv váš zubár použije vysokorýchlostnú vŕtačku (vŕtačku, ktorá vydáva známy vysokofrekvenčný bzučiaci zvuk) na odstránenie oblasti postihnutej zubným kazom. Keď vrták postúpi k dentínu, druhej vrstve zuba, zubár môže použiť pomalší vrták. Je to preto, že dentín je mäkší ako sklovina.

 

Po úplnom odstránení kazovej oblasti zubný lekár vytvaruje dutinu a pripraví ju na výplň. Toto tvarovanie závisí od typu výplne, aby dobre sedela. Na ochranu zubnej drene (pulpy), kde sa nachádzajú nervy, môže zubár použiť podložku alebo vložku. Podkladové výplne alebo vložky môžu byť vyrobené z kompozitnej živice, sklených ionomerov, oxidu zinočnatého a eugenolu alebo iných materiálov.

 

Niektoré z týchto materiálov uvoľňujú fluorid a môžu chrániť zub pred ďalším kazom.

 

Ak váš zubný lekár umiestňuje výplň, ktorá si vyžaduje lepidlo, pred umiestnením výplne pripraví zub leptaním pomocou gélu s kyselinou. Proces leptania spôsobí, že sa na povrchu skloviny zuba vytvoria malé otvory. Kým zubár umiestni výplň, kompozitný materiál výplne tieto otvory uzavrie. Okrem toho sa používa spojovací prostriedok, takže výplň je spojená so zubom dvoma spôsobmi. Zubné výplne so spojovacími látkami môžu znížiť riziko, že výplň bude presakovať alebo sa pod ňou vytvoria dutiny. Pri kompozitných výplniach sa zvyčajne používa adhezívum.

 

Niektoré typy výplní sa vytvrdzujú špeciálnym svetlom. Pri týchto výplniach zubný lekár nanáša materiál vo vrstvách a niekoľkokrát preruší proces, aby na materiál zasvietil jasným svetlom. Tým sa materiál vytvrdí a získa pevnosť a odolnosť.

 

Po dokončení výplne zubný lekár dokončí leštenie povrchu zuba špeciálnymi jemnými vrtákmi, aby vyhladil prípadné nerovnosti alebo nerovnosti.

Po vložení výplne

 

V niektorých prípadoch sa citlivé zuby objavujú po umiestnení výplne. Zub môže byť citlivý na tlak, vzduch, sladké alebo studené. Kompozitné výplne často spôsobujú citlivosť, ale môže sa to stať aj pri iných typoch výplní.

 

Najčastejším dôvodom bolesti po odznení anestézie je príliš vysoká výplň. Zavolajte svojmu zubnému lekárovi a čo najskôr sa objednajte na úpravu výplne.

 

Ďalším problémom po ošetrení výplne môže byť silný pocit podobný elektrickému šoku, ktorý sa objaví len pri dotyku zubov. Tento jav sa nazýva galvanický šok. Dochádza k nemu, keď sa dva kovy (jeden v zube s novou výplňou a druhý v opačnom zube) navzájom dotýkajú, čím sa v ústach vytvára elektrina. Stáva sa to napríklad vtedy, keď máte novú amalgámovú výplň v dolnom zube a zlatú korunku na opačnom zube v hornej čeľusti.

 

Citlivosť zubov by mala ustúpiť do jedného až dvoch týždňov. Dovtedy sa snažte vyhýbať spúšťačom. Ak je váš zub extrémne citlivý alebo citlivosť neustúpi po dvoch týždňoch, dohodnite si ďalšie stretnutie so svojím zubným lekárom.

 

Je dôležité, aby váš zubný lekár vedel o vašej citlivosti. Keď budete nabudúce potrebovať výplň, môže použiť iný materiál a podniknúť kroky na zníženie prípadnej citlivosti. Každý človek reaguje na použité materiály inak. Váš zubný lekár nemôže predpovedať, či váš zub bude na materiál reagovať.

 

Keď budete so svojím zubným lekárom hovoriť o svojej citlivosti, nezabudnite ju opísať čo najpresnejšie. Tieto informácie pomôžu vášmu zubnému lekárovi pri rozhodovaní o ďalšom postupe. Váš zubný lekár môže výplň odstrániť a nahradiť ju novou. V prípade hlbokých výplní môže byť potrebné ošetrenie koreňových kanálikov.

 

Po umiestnení výplne ju zubný lekár vyleští, ale ostré hrany môžu zostať. Vzhľadom na lokálne anestetikum ich pravdepodobne spočiatku nebudete cítiť. Ak si takéto ostré miesto všimnete, mali by ste čo najskôr navštíviť svojho zubára, aby vám ho obrúsil a zabránil tak poraneniu jazyka alebo úst.

Dočasné výplne

 

Dostanete dočasnú zubnú výplň (obvykle bielu, krémovú alebo šedú):

 

  • ak je v rámci vašej liečby potrebná viac ako jedna návšteva.
  • ak váš zubný lekár chce dať zubu čas na zahojenie.
  • ak máte hlbokú dutinu a pri ošetrení dôjde k obnaženiu zubnej drene (s nervami a cievami).
  • ak potrebujete akútne zubné ošetrenie.

 

Dočasná výplň môže tiež zlepšiť pocit zo zuba. Plomba totiž zub utesní, chráni dreň pred baktériami a znižuje citlivosť.

 

Dočasné výplne často obsahujú eugenol, účinnú látku, ktorá sa nachádza aj vo voľne predajných liekoch proti bolesti zubov. Eugenol je tiež súčasťou klinčekového oleja, ktorý sa tiež používa na liečbu bolesti zubov.

 

Dočasné výplne nie sú určené na dlhodobé nosenie. Počas jedného až dvoch mesiacov obvykle vypadnú, rozpadnú sa alebo vykazujú značné známky opotrebovania. Pokiaľ ste teda dostali dočasnú výplň, mali by ste sa objednať k svojmu zubnému lekárovi, aby vám ju nahradil trvalou výplňou. Ak tak neurobíte, môže sa v zube objaviť infekcia alebo iné komplikácie.

Prečo je potrebné vymieňať zubné výplne?

 

Zubné výplne nevydržia večne. Môžu sa sfarbiť. Kompozitné výplne vo farbe zuba získavajú tmavé škvrny a časom žltnú alebo tmavnú. Pri žuvaní pôsobia na zuby a na výplne v nich obrovské tlakové sily. Aj keď sa nevyskytujú žiadne iné problémy, niektoré výplne sa časom opotrebujú a treba ich vymeniť Zubnú výplň je potrebné vymeniť skôr, ak zlyháva, presakuje alebo má praskliny.

 

Pokiaľ je výplň poškodená alebo netesní, môžu sa pod ňu dostať baktérie a zvyšky jedla. Pretože túto neprístupnú oblasť nemôžete vyčistiť, baktérie sa tu môžu živiť zvyškami potravy a vytvárať tak kyseliny, ktoré spôsobujú zubný kaz. Zubný kaz sa môže pod výplňou rozšíriť do veľkej vzdialenosti bez toho, aby sme si to všimli, alebo môže spôsobiť okamžitú bolesť. Preto by ste mali svoje výplne pravidelne kontrolovať av prípade zistenia problémov ich nechať vymeniť.

Zanikajúce výplne

 

Zubné výplne môžu zlyhať z niekoľkých dôvodov:

 

  • Zahryznete príliš silno do zuba s veľkou výplňou a dôjde k zlomeniu výplne alebo samotného zuba.
  • Použitý výplňový materiál nemôže odolať silám, ktorým je vystavený. Pokiaľ sa napríklad z jedného z vašich rezákov odlomil veľký kus, je vhodnou voľbou porcelánová korunka vo farbe zuba. Zubný lekár sa však môže rozhodnúť aj pre kompozitnú výplň. Aj to môže vyzerať dobre alebo prijateľne. Pokiaľ je však kompozitná výplň príliš veľká, môže pri neuváženom uhryznutí dôjsť k jej zlomeniu.
  • Pri umiestnení výplne sa do dutiny dostanú sliny. Pri kompozitných živiciach to ovplyvňuje väzbu so zubom. V dôsledku toho výplň dostatočne nepriľne k zubu a môže vypadnúť.

 

Odporúčame

  • <span>elmex® Anti-Caries Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex Anti-Caries Professional s patentovaným neutralizátorom cukrových kyselín, ktorý priamo bojuje proti hlavnej príčine kazu: cukrovým kyselinám v zubnom plaku.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® gelée</span> Zubný gél

    elmex® gél preukázateľne znižuje riziko zubného kazu, posilňuje zubnú sklovinu, remineralizuje počiatočný zubný kaz a lieči precitlivené zubné krčky.
    Viac informacií »

Prasknuté výplne

 

V amalgámových i kompozitných výplniach môžu vznikať trhliny a praskliny – buď skoro po umiestnení výplne, alebo po určitej dobe nosenia výplne.

 

Trhliny vznikajú krátko po umiestnení výplne, kedy je výplň vyššie ako zvyšok zuba, a musí preto prenášať väčšinu síl vznikajúcich pri žuvaní. Po určitej dobe môžu vzniknúť aj praskliny, pretože sily spôsobené žuvaním a hryzením pôsobia na výplň a reštaurovaný zub.

 

Na okrajoch výplne sa môžu vytvoriť drobné trhliny. Tie sú obvykle spôsobené dlhodobým opotrebovaním. Tieto trhliny však možno často opraviť.

Netesné zubné výplne:

 

Zubná výplň sa nazýva netesná, pokiaľ okraj výplne nedosadá tesne na povrch zuba. Do medzery medzi výplňou a zubom sa môžu dostať zvyšky jedla a slín. To môže viesť k tvorbe kazov, zmene farby alebo citlivosti.

 

Amalgámové aj kompozitné výplne môžu presakovať. Amalgámová výplň niekedy po umiestnení mierne presakuje. To sa prejavuje citlivosťou zubov na chlad. Počas nasledujúcich dvoch až troch týždňov sa však táto citlivosť znižuje. Nakoniec zmizne úplne. Počas tejto doby amalgámová výplň prirodzene koroduje. Táto korózia utesní okraje výplne a výplň už tesní.

 

Kompozitná výplň môže byť kontaminovaná slinami. Tým sa oslabí väzba medzi výplňou a zubom, čo môže spôsobiť netesnosť. Tiež sa môžu v mieste styku zuba a výplne vytvorili malé medzery. Tie sú spôsobené zmršťovaním výplne počas zákroku. Citlivosť po umiestnení kompozitnej výplne môže časom vymiznúť. Pokiaľ tomu tak nie je, bude možno nutné náplň vymeniť.

 

Zubné výplne môžu v dôsledku opotrebovania po určitej dobe vypadávať. Tieto výplne by mali byť vymenené.

Opotrebované zubné výplne

 

Niektoré výplne môžu vydržať 15 rokov alebo aj dlhšie. Iné treba vymeniť už po piatich rokoch. Váš zubný lekár môže určiť, či opotrebenie vašich zubných výplní pokročilo natoľko, že ich treba vymeniť.

 

Zatínanie a škrípanie zubov

 

Pokiaľ zatínate alebo škrípete zubami, môžete mať s výplňami väčšie problémy. Sily pôsobiace na zuby môžu spôsobiť citlivosť zubov a ďalšie opotrebenie výplne. Príčinou citlivých zubov môže byť aj zatínanie alebo škrípanie zubov, ak sa na zuboch a výplniach objavia praskliny alebo jemné vlásočnicové trhlinky, tzv. craze lines. Tieto jemné prasklinky môžete sami vidieť, keď si na zub posvietite.

 

Ako dlho vydržia výplne?

 

Hoci niektoré výplne môžu vydržať mnoho rokov, priemerná životnosť amalgámovej výplne je približne dvanásť rokov. Životnosť kompozitných výplní môže byť ešte nižšia.

 

Zubný lekár vám pri kontrolnej prehliadke skontroluje výplne. Röntgenové vyšetrenie môže byť potrebné, ak sa váš zubný lekár domnieva, že vaša plomba môže byť prasknutá alebo netesná, alebo ak chce zistiť, či sa pod plombou nevyvinul kaz. Objednajte sa k svojmu zubnému lekárovi:

 

  • ak je zub citlivý;
  • ak si všimnete praskliny;
  • ak sa zdá, že časť výplne chýba.

 

Pravidelne navštevujte zubného lekára, čistite si zuby fluoridovou pastou a raz denne používajte zubnú niť. Pokiaľ máte niekoľko alebo veľké výplne, môže vám zubný lekár predpísať fluoridový gél, ktorý môžete používať doma. Fluorid môže pomôcť posilniť zubnú sklovinu a zabrániť vzniku zubného kazu v budúcnosti. Zubný lekár alebo dentálna hygienička vám tiež môže pri preventívnej prehliadke aplikovať na zuby fluoridový lak.

 

Môžete tiež používať ústne vody, ktoré znižujú kyslé prostredie v ústach. Nižšia hladina kyslosti znižuje počet baktérií spôsobujúcich zubný kaz. To môže v budúcnosti viesť k zníženiu počtu zubných kazov.

 

Ak si všimnete prasklín v plombách, mali by ste sa opýtať svojho zubného lekára na zubnú dlahu. Môže pomôcť zamedziť zatínaniu alebo škrípaniu zubov v noci, keď spíte.

Obnova zubnej výplne

 

Pred odstránením výplne s vami zubný lekár preberie možné varianty liečby. Často je možné starú výplň opraviť namiesto jej odstránenia a úplnej výmeny. Pokiaľ je potrebné vymeniť celú výplň, váš zubný lekár znovu posúdi, ktorý materiál výplne je najvhodnejší. Vysvetlite svojmu zubnému lekárovi, ako by ste si priali, aby vaša výplň vyzerala. Potom pre vás môže vybrať najvhodnejší materiál.

 

Ďalšie články