Pociťujete citlivosť zubov pri konzumácií sladkého?

Pre mnohých z nás je konzumácia sladkostí a dezertov dennou súčasťou jedálnička, vrcholom rodinnej večere, odmenou po náročnom tréningu alebo po nich jednoducho siahame, keď sme pod stresom. Veľké množstvo cukru však môže ovplyvniť odolnosť vašich zubov. Okrem rizika vzniku zubného kazu, častá konzumácia cukru môže spôsobiť bolestivé podnety a zvýšenú citlivosť zubov.

Vplyv cukru na zuby

 

Sladkosti sú síce veľmi chutné, ale môžu poškodiť zuby tým, že napádajú zubnú sklovinu. Sladké potraviny - obvykle s vysokým obsahom cukru - sú jednou z príčin citlivosti zubov. Sladkosti, ktoré mnohí z nás milujú, sú plné sacharidov, ktorými sa v ústach živia baktérie, ktoré potom produkujú kyseliny. Tieto kyseliny prispievajú k poškodeniu zubnej skloviny. Čím vyšší je obsah cukru v potravinách, tým viac kyseliny sa vytvára. Zuby pravidelne vystavované týmto kyselinám sú osabené a dochádza k vzniku zubného kazu. A mimochodom, ak budete tieto potraviny a nápoje konzumovať aj naďalej, cukry v nich obsiahnuté môžu teraz vyvolať bolesť v oblastiach, ktoré boli predtým poškodené.

 

Citlivosť zubov je jednoduchý termín pre citlivosť spojenú so stratou skloviny alebo dentínu a otvorenými dentínovými tubulmi. Dvoma hlavnými príčinami citlivých zubov sú ochorenia parodontu a ústup ďasien. Keď je dentín (zubovina) na krčkoch alebo koreňoch odhalený, nemá ochrannú vrstvu skloviny. Nechránený dentín umožňuje čiastočkám potravy, plaku a kyselinám prenikať a dráždiť nervy hlboko vo vnútri zuba. To môže viesť k bolesti zubov.

 

Citlivosť zubov spoznáte ľahko. Pokiaľ sladké, kyslé, horúce alebo studené potraviny a nápoje vyvolávajú nepríjemný pocit alebo bolesť pri kontakte so zubami, môže za tým byť citlivosť zubov. Ďalším príznakom, ktorý môže prichádzať a odchádzať, je rovnaký pocit pri dýchaní veľmi chladného vzduchu. Citlivé zuby sú bohužiaľ veľmi časté. S citlivosťou zubov sa stretla približne polovica populácie.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • Szczoteczka do zębów Elmex Ultra Soft z ultra miękkim włosiem

    <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná kefka Ultra Soft

    Zubná kefka elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vlákien s priemerom 0,1 mm veľmi jemne a šetrne čistí zuby aj ďasná. Mäkká zubná kefka má navyše malú hlavu, ktorá sa dostane aj do ťažko dostupných miest. Kefka elmex Ultra Soft pomáha efektívne odstraňovať zubný povlak a predchádzať zubnému kazu. Tiež výrazne znižuje výskyt škvŕn na zubnej sklovine a zaisťuje tak sebavedomý úsmev po celý deň.
    Viac informácií »

Čo môžete urobiť pre citlivé zuby

 

Ak máte podozrenie, že sú vaše zuby citlivé po konzumácií sladkého, môžete proti tomu podniknúť niektoré opatrenia. V prvom rade dbajte na správnu ústnu hygienu. Používajte zubnú pastu špeciálne vyvinutú pre citlivé zuby, aby ste pri čistení zubov ďalej nepoškodzovali sklovinu. Po každom jedle si vyčistite zuby a použite zubnú niť.

 

Ďalším tipom je zmena stravovacích návykov. Nahraďte desiaty, ako sú sušienky a sladkosti, zdravým a chutným ovocím a zeleninou. To isté platí pre nápoje: vyhýbajte sa sladkým limonádam a pite radšej vodu, čím priebežne odplavujete baktérie, ktoré sú hladné po cukre. Žuvačky bez cukru sú ďalšou alternatívou sladkostí - chutia sladko bez toho, aby mali škodlivý vplyv na zuby. Pokiaľ si však myslíte, že citlivosť zubov na cukor môže byť chronický problém, mali by ste sa poradiť so svojím zubným lekárom.

 

Nikto nehovorí, že si nemôžete občas dopriať sladkú pochúťku. Kto by si občas rád nedal kúsok torty? Nezabudnite však, že najlepšie je užívať si všetko s mierou.

Ďalšie články