Ako sa dá (prirodzene) zmierniť bolesť citlivých zubov?

Spýtajte sa každého milovníka zmrzliny - citlivé zuby vám môžu poriadne pokaziť chuť do jedla. Mnoho faktorov – od niektorých potravín až po čistenie zubov – môže v skutočnosti citlivosť zubov zhoršiť. Drobná nepríjemnosť sa tak môže rýchlo stať veľkým problémom. Aj keď zubná pasta na zníženie citlivosti môže bolesť zmierniť, možno vás zaujíma, ako citlivosť zubov zmierniť prirodzenou cestou, aby sa bolesť nabudúce už neopakovala. Niekoľko zmien v dennom režime môže byť pre vaše zuby veľmi prospešných, takže sa čoskoro môžete vrátiť k normálnemu životu.

Čo spôsobuje bolesť zuba?

 

Citlivé zuby môžu byť spôsobené množstvom problémov. V niektorých prípadoch k tomu dokonca existuje určitá genetická predispozícia. Keď sa zameriate na príčinu citlivosti zubov, môžete sa naučiť, ako ju riešiť a ako jej v budúcnosti predchádzať. Citlivosť zubov sa obvykle prejavuje bolesťou pri konzumácii horúcich alebo studených potravín a môže byť spôsobená nasledujúcimi faktormi:

 

  • Ochorenie ďasien
  • Zubný kaz a obnažené krčky zubov pri línii ďasien
  • Prílišné tlačenie na zubnú kefku pri čistení zubov
  • Obrúsenie skloviny, tvrdého povrchu zuba, ktorý chráni nervy.

 

Ak máte podozrenie, že príčinou vašej citlivosti zubov je zubný kaz, ochorenie alebo infekcia, mali by ste navštíviť zubára. Problémy, ako je mäkká sklovina, ktorá sa ľahšie opotrebováva, však môžu byť spôsobené určitými návykmi alebo môžu byť dokonca dedičné. S citlivými zubami teda môžete niečo urobiť aj doma – prirodzene.

 

Zmiernenie citlivosti zubov môže zahŕňať aj spôsoby, ktoré vám môžu byť úplne zrejmé. Najmä zmenou návykov môžete mať zo svojich zubov lepší pocit každý deň. Prečo neskúsiť tieto tri tipy pre zdravé zuby bez bolesti:

Vymeňte si zubnú kefku

 

Čistenie zubov samozrejme pomáha udržiavať zuby zdravé, ale používanie zubnej kefky s tvrdými vláknami alebo veľmi abrazívne zubné pasty môže citlivé zuby ešte zhoršiť. Prechádzajte na mäkšiu zubnú kefku a čistite si zuby jemnými pohybmi dopredu a dozadu a na žuvacích plochách. Dávajte si tiež pozor, aby ste kefkou nečistili úplne náhodne. Nepoužívajte príliš veľký tlak; ak chcete znížiť citlivosť zubov, postupujte pri čistení zubov citlivo.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • Szczoteczka do zębów Elmex Ultra Soft z ultra miękkim włosiem

    <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná kefka Ultra Soft

    Zubná kefka elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vlákien s priemerom 0,1 mm veľmi jemne a šetrne čistí zuby aj ďasná. Mäkká zubná kefka má navyše malú hlavu, ktorá sa dostane aj do ťažko dostupných miest. Kefka elmex Ultra Soft pomáha efektívne odstraňovať zubný povlak a predchádzať zubnému kazu. Tiež výrazne znižuje výskyt škvŕn na zubnej sklovine a zaisťuje tak sebavedomý úsmev po celý deň.
    Viac informácií »

Vyhnite sa kyslým potravinám

 

Niektoré potraviny, ako sú sýtené nápoje, káva, citrusové plody a dokonca aj jogurty, môžu spôsobovať citlivosť. Kyslé potraviny totiž môžu urýchliť rozpúšťanie zubnej skloviny. Zvážte ich úplné vyradenie zo svojho jedálnička, pokiaľ sa však nemôžete vzdať každodenného nealkoholického nápoja, pite ho slamkou, aby sa tekutina čo najmenej dotýkala zubov. Zuby si tiež nečistite bezprostredne po konzumácii kyslých potravín alebo nápojov; kyselina na krátku dobu mierne zmäkčí zubnú sklovinu, takže pokiaľ si zuby vyčistíte ihneď, budú ešte citlivejšie. Namiesto toho vypite pohár mlieka, ktoré kyselinu neutralizuje.

Noste nákusnú dlahu

 

Škrípete v noci zubami? Ak trpíte citlivosťou zubov, môže sa stať, že sa tento stav zhoršuje, aj keď si toho nie ste vedomí. Škrípanie zubov môže spôsobiť opotrebenie zubnej skloviny. Druhý deň vás zuby bolia a sú citlivé. Nákusná dlaha môže zabrániť škrípaniu zubov Môžete si ju nechať vyrobiť od svojho zubného lekára alebo ju môžete nájsť v oddelení ústnej hygieny v drogérii.Umiestňuje sa na zuby, aby chránila sklovinu, podobne ako chrániče zubov, ktoré často nosia športovci.

 

Pokiaľ teda trpíte citlivými zubami, nie je špeciálna zubná pasta jedinou možnosťou, ako si opäť vychutnať obľúbené pokrmy a nápoje. Existujú jednoduché a prirodzené spôsoby, ako zlepšiť zdravie ústnej dutiny a znížiť citlivosť zubov. Začnite ešte dnes! Pravidelnou a šetrnou starostlivosťou o zuby podporíte riešenie citlivosti zubov a bolesť ustúpi do pozadia.

Ďalšie články