Čistenie zubov u detí - čo robiť, keď si vaše dieťa nechce čistiť zuby?

Čistenie zubov by malo byť súčasťou každodennej rutiny vášho dieťaťa a je nevyhnutné pre jeho celkové zdravie. Niekedy môže byť náročné dieťa prinútiť aby spolupracovalo. Čo by ste mali robiť, keď si vaše dieťa nechce čistiť zuby? Tu je niekoľko rád, ako môžete svoje dieťa povzbudiť k čisteniu zubov.

Kedy treba začať s čistením zubov u detí?

 

Od prerezania prvého mliečneho zuba! Prvý zúbok sa u väčšiny detí objaví okolo 6. mesiaca, ale môže to byť aj skôr alebo neskôr. V prípade, že sa rozhodnete používať fluoridovú zubnú pastu už v tomto veku dieťaťa, potrite konce vlákien kefky tenkou vrstvou fluoridovej zubnej pasty (s obsahom fluoridu v súlade s odporúčaniami EAPD) a zúbky umývajte dvakrát denne.

V akom veku si deti môžu začať čistiť zuby samy?

 

Na základe Národných odporúčaní by si mali deti do siedmich rokov umývať zuby pod dohľadom dospelého a zuby je potrebné dôkladne vyčistiť. Od siedmich rokov je väčšina detí schopná so čistiť zuby sama, ale je stále potrebné ich pri čistení sledovať, aby si čistili zuby správne a dostatočne dlho. V 12 rokoch už ostáva len dúfať, že si deti osvojili dobré návyky a dokážu si zuby vyčistiť bez vašej pomoci.

Ako by si mali deti čistiť zuby?

 

Je dôležité osvojiť si dobrú techniku ​​čistenia už v ranom veku, aby v nej deti mohli pokračovať až do dospelosti. Zubná kefka by mala mať mäkké vlákna a byť naklonená k ďasnám v uhle 45 stupňov. Keď vediete ruku dieťaťa, postupujte jemnými krúživými pohybmi, aby si mohlo osvojiť tento správny pohyb. Na žuvacích plochách čistite jemne dozadu a dopredu. Taktiež môžete použiť zrkadlo, aby ste dieťaťu ukázali, kde si práve čistí zuby kefkou - môžete si tak spríjemniť rituál čistenia zubov. Vysvetlite dieťaťu, aby zubnú pastu neprehĺtalo, ale aby ju celú vypľulo. Po vyčistení zubov nevyplachujte deťom ústa, pretože to znížuje účinnosť fluoridu. Rovnako im nedovoľte jesť alebo olizovať tubu zubnej pasty.

Ako najlepšie povzbudiť dieťa, aby si čistilo zuby?

 

  • Zapojte ich: nechajte deti, aby si vybrali svoju vlastnú zubnú kefku s obľúbenou farbou alebo postavičkou, aby sa tešili na čistenie zúbkov.
  • Čistite si zuby spoločne: nech sa z ranného či večerného rituálu stane príjemná rodinná aktivita a nie povinnosť.
  • Deťom môžete popri čistení zubov zapnúť ich obľúbenú pesničku či rozprávku, ktorá trvá minimálne dve minúty, deti tak budú mať dostatok času si zúbky dôkladne vyčistiť a zároveň to bude pre ne zábava.
  • Buďte im príkladom: dieťa musí vidieť, že aj vy si pravidelne čistite zuby. Robte to formou hry – dovoľte dieťaťu vyčistiť vaše zuby Môžete napríklad spoločne čistiť zuby bábikám alebo ostatným hračkám. Urobte z čistenia zubov zábavnú činnosť.

Čo ak si moje dieťa stále nechce čistiť zuby?

 

Uistite sa, či čistenie zubov ste načasovali správne. Ako rodičovi sa vám to môže zdať byť náročná úloha, najmä keď sa snažíte dodržiavať denný a spánkový režim dieťaťa. Uvedomte si, že ak požiadate svoje dieťa, aby urobilo niečo, čo robí nerado, keď je práve ponorené do hry, tak to bude pre neho naozaj náročné. Skúste dieťa upozorniť aspoňń päť minút vopred, aby ste ho pripravili, že o chvíľu nasleduje čistenie zúbkov. Ak vaše dieťa neznáša čistenie zubov, môžete mu napríklad sľúbiť, že mu následne prečítate jeho obľúbenú knižku, alebo že mu dovolíte pozerať ešte jednu rozprávku, keď si vyčistí zúbky.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná kefka 3-6 rokov

    Pri prvých pokusoch o čistenie by ste svojmu dieťaťu mali dať kefku prispôsobenú jej motorike. Malá hlava kefky špeciálne prispôsobená ústnej dutine detí vo veku 3-6 rokov.
    Viac informacií »

Ak zlyhajú všetky ostatné možnosti...

 

Dieťaťu môžete popri čistení zubov porozprávať vami vymyslenú rozprávku či riekanku o čistení zúbkov. Stiahnite si zábavné aplikácie. Existuje množstvo aplikácii, ktoré pomáhajú deťom naučiť sa čistiť zuby, a najmä umývať si ich dostatočne dlhý čas. Z anglických vám ponúkame Brush DJ, avšak môžete si vyhľadať aj aplikácie v slovenčine. Ak nájdete aplikáciu s obľúbeným hrdinom dieťaťa, máte vyhraté. Čistenie nemusí prebiehať v kúpeľni. Zručným deťom dovolíme sledovať popri čistení zubov obľúbenú rozprávku alebo čítať knihu. Tiež môžete dieťaťu za vyčistenie zubov ponúknuť odmenu v súlade s jeho vekom a záujmami.

Ako dosiahnuť, aby si staršie deti umývali zuby

 

Staršie deti, na ktoré už nezaberajú pesničky či rozprávky, môže byť ťažšie motivovať k správnemu čisteniu zubov. Ak je vaše dieťa už dosť vyspelé na to, aby sa s ním dalo diskutovať, no aj napriek tomu si nechce čistiť zuby, opýtajte sa ho prečo. Ak je dôvodom, že „je to nuda“, vysvetlite mu, že niektoré veci sú jednoducho potrebné pre naše zdravie a pohodu, ako napríklad sprchovanie a čistenie zubov. Vysvetlite mu následky zlej ústnej hygieny, ako sú zubné kazy, choroby ďasien a strata zubov. Ak zlyhajú všetky ostatné spôsoby, pokúste sa dieťaťu vysvetliť, že jeho správanie nie je rozumné. Staršie deti viac dbajú o svoj vzhľad a čistenie zubov vedie k belším zubom. Snažte sa byť predovšetkým trpezliví, pretože deti sa nestále učia. Aj keď vás odmietnu počúvať a následne u nich vznikne zubný kaz, potom práve táto skúsenosť ich môže motivovať, aby si začali zuby pravidelne a správne čistiť.

Ďalšie články