Aký druh zubnej pasty zvoliť pre dieťa?

Mnoho rodičov si kladie otázku, ktorá zubná pasta je lepšia pre ich dieťa: detská pasta s obsahom fluoridu alebo bez fluoridu? Aké množstvo fluoridu je bezpečné pre vaše dieťa a ako by ste sa mali starať o jeho zúbky? V nasledovných riadkoch sa dozviete viac.

Nemali by deti do 2 rokov používať zubnú pastu bez fluoridu?

 

Najnovšie odporúčania uvádzajú, aby deti do 2 rokov používali zubnú pastu s obsahom fluoridu.

Je fluoridová zubná pasta bezpečná pre batoľatá a menšie deti?

 

Pri dodržaní odporúčaného množstva a dávok sa fluoridová zubná pasta považuje za bezpečnú. Problém nastáva pri nadmernom príjme fluoridov známom ako dentálna fluoróza. Toto ochorenie môže poškodiť detské zúbky, zafarbiť ich alebo môžu vzninúť škvrny. Európska akadémia detskej stomatológie (EAPD) podporuje denné používanie fluoridov ako súčasť každého komplexného preventívneho programu u detí. Používanie správneho množstva zubnej pasty adkvátne k veku tieto riziká znižuje. Po dosiahnutí veku 6 rokov je väčšina zubov u detí úplne vyvinutá, a preto už nehrozí riziko fluorózy.

A čo detská zubná pasta bez fluoridu?

 

Existujú aj detské zubné pasty bez fluoridu, niektoré z nich obsahujú účinné látky ako xylitol alebo hydroxyapatit, ktoré by mali zabrániť vzniku zubného kazu. Rozsiahle štúdie však dokazujú, že zubná pasta s fluoridom viedla u detí k o 24 % nižšiemu výskytu zubného kazu a celkovo k lepšiemu stavu ústneho zdravia, avšak stále chýbajú klinické dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že zubné pasty bez obsahu fluoridu vedia zabrániť vzniku zubného kazu a do akej miery. Fluorid je bezpečný a môže dokonca pomôcť zastaviť a remineralizovať začínajúci zubný kaz.

Záleží na mliečnych zuboch?

 

Niektorí rodičia sa môžu domnievať, že nezáleží, či detská zubná pasta bez fluoridu poskytuje rovnakú ochranu pred zubným kazom, keďže deťom aj tak ich mliečne zuby časom vypadnú. Tento mylný názor býva častý. Ak sa v mliečnom chrupe objavia zubné kazy, zub je potrebné ošetriť alebo vytrhnúť, pretože kaz môže mať negatívny vplyv na zdravie ďasien, vyvíjajúcich sa trvalých zubov, a celkové zdravie vášho dieťaťa. Podľa Slovenskej komory zubných lekárov majú mliečne zuby menšiu ochranu pred zubným kazom. Pokročilý kaz v mliečnych zuboch môže poškodiť trvalé zuby vášho dieťaťa. Ak sú pri mliečnych zuboch potrebně extrakcie, deti môžu mať neskôr krivé zuby alebo iné problémy so zubami, pretože práve mliečne zuby pomáhajú vytvárať správne medzery medzi trvalým chrupom.

Aké množstvo fluoridu je pre deti bezpečné?

 

Na základe Národných odporúčaní prevencie zubného kazu by obsah fluoridu v detských pastách u detí do šesť rokov nemal prekročiť 1 000 ppm. EAPD zároveň súhlasí s tým, že deti do dvoch rokov by mali používať zubnú pastu s obsahom fluoridu 1000 ppm a jeho použitie je bezpečné aj pre dojčatá, ktorým sa už prerezal prvý zúbok. (Väčšina detských zubných pást obashuje 1 000 až 1 400 ppm fluoridu, takže skontrolujte tento údaj na obale). Keď je už vaše dieťa staršie a dokáže zubnú pastu vypľuť (zvyčajne vo veku od 6 rokov), odporúča sa používať zubnú pastu s vyššou koncentráciou fluoridu, zvyčajne medzi 1 400 a 1 500 ppm. Ak si nie ste istí, najlepšie bude poradiť sa so zubným lekárom vášho dieťaťa.

Môže zubná pasta môjho dieťaťa mať nižší obsah fluóru?

 

Môže, ale ak je dávka fluoridu príliš nízka, potom bude účinnosť zubnej pasty v prevencii voči zubnému kazu minimálna. Závisí to však aj od celkového množstva prijatého fluoridu. V niektorých krajinách sa odporúča použitie fluoridových tabliet, kvapiek alebo kuchynskej soli. EAPD odporúča obsah fluoridu 1000 ppm v detských pastách u detí od prvého mliečneho zuba do 6 rokov. V prípade pochybností sa obráťte na svojho zubného lekára.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® BABY</span> Zubná kefka / hryzátko BABY 0-12 mesiacov

    Zubná kefka elmex® zoznamuje bábätká s čistením zubnou kefkou a je špeciálne navrhnutá tak, aby uľahčila prerezávanie prvých zúbkov. Kefka / hryzátko je bez BPA a je vyrobená zo 100% potravinárskeho silikónu.
    Viac informacií »

Aké množstvo zubnej pasty mám aplikovať na zúbky môjho dieťaťa?

 

Podľa pokynov Slovenskej komory zubných lekárov detské zubné pasty začíname používať už od prvého mliečneho zuba. Na základe Národných odporúčaní pre ústnu hygienu sa deťom do 2 rokov potrie vrchol vlákien kefky tenkou vrstvou pasty (množstvo zrnka ryže). Pre deti od 2 rokov sa odporúča množstvo pasty veľkosti malého hrášku.

 

Pre rodičov je často ťažké dosiahnuť, aby si menšie deti vydržali dostatočne dlho čistiť zúbky. Môžete si dieťa skúsiť posadiť na kolená pred zrkadlo, aby ste videli, kde práve čistíte. A ak vám dve minúty pripadajú ako neuveriteľne dlhá doba, buďte v kľude, pretože dojčatá a batoľatá majú menej zubov ako my, čiže im ich nemusíte nevyhnutne čistiť celé dve minúty. Len sa uistite, že ste venovali dostatok času vyčisteniu všetkých plôch každého jedného zúbka.

 

Ďalšie tipy pre starostlivosť o ústne zdravie u detí od narodenia do 3 rokov nájdete tu:

 

  • Povzbudzujte svoje dieťa, aby si po vyčistení zúbkov odpľulo, nebojte sa, ak mu bude chvíľu trvať, kým sa mu to podarí. Ide o to, aby ste svoje dieťa postupne naučili správnym návykom ústnej hygieny, ktoré mu potom vydržia po celý život.
  • Nenechajte svoje dieťa konzumovať alebo oblizovať zubné pasty priamo z tuby.
  • Vyberte svojmu dieťaťu zubnú pastu, ktorá nemá sladkú, ovocnú príchuť, aby si bolo vedomé, že zubné pasty nie sú na jedenie.
  • Pokiaľ dieťa ešte nemá žiadne zúbky, ďasná umývajte dvakrát denne handričkou a hneď ako sa prereže prvý zúbok, začnite používať zubnú kefku s tenkou vrstvou zubnej pasty.
  • Každý zúbok čistite jemnými krúživými pohybmi a myslite na to, že deti majú v období prerezávania prvých zúbkov jemné ďasná.

 

Ak sa rozhodnete pre svoje dieťa zaobstarať fluoridovú zubnú pastu, uistite sa, že pasta obsahuje správne množstvo fluoridu, pretože niektoré detské zubné pasty ho môžu obsahovať vyššie množstvo. V prípade akýchkoľvek otázok sa obráťte na svojho zubného lekára.

 

Pokiaľ si vyberiete zubnú pastu bez obsahu fluoridu, poraďte so zubným lekárom svojho dieťaťa a snažte sa čo najviac znížiť riziko vzniku zubného kazu (vyhýbajte sa sladkým potravinám, znížte príjem sacharidov, dbajte na orálnu hygienu, atď.).

Ďalšie články