Úsměv malé dívky čistící si zuby modrým zubním kartáčkem.

Detské zubné kefky

Detské zubné kefky

 

Ako rodič chcete pre svoje dieťa to najlepšie a urobíte všetko pre to, aby bolo zdravé a šťastné. Pokiaľ ide o zdravie ústnej dutiny, rodičia si častokrát, podobne ako vy, kladú veľa otázok, ako zabezpečiť dieťaťu dobrý štart. Kedy sa dieťaťu začnú prerezávať zúbky? Ako im ich správne čistiť? Akú zubnú pastu by ste mali používať? A čo obsah fluoridu? Nebojte sa, v nasledovných riadkoch nájdete odpovede na všetky tieto otázky.

Kedy sa vášmu dieťaťu začnú prerezávať zuby?

 

Ako uvádza Slovenská komora zubných lekárov, prvý mliečny zub sa prerezáva približne v 6. mesiaci života dieťaťa. Každé dieťa je však iné. Je v poriadku, ak vášmu dieťaťu začnú zúbky rásť už v troch mesiacoch alebo až po prvých narodeninách, takže žiadne obavy, ak sa vaše dieťa vyvíja svojím vlastným tempom.

Kedy mám začať dieťaťu umývať zúbky?

 

Nikdy nie je príliš skoro začať sa starať o ústnu dutinu svojho dieťaťa. Prvou účinnou zbraňou v boji proti zubnému kazu je kvalitná zubná kefka, váš výber vhodnej zubnej kefky sa však bude líšiť v závislosti od veku a schopností dieťaťa. Ponúkame vám návod, ako zvoliť správnu zubnú kefku pre vaše dieťa podľa jeho veku.

Od narodenia do dvoch rokov

 

Síce je pravdou, že prvý zúbok vášho dieťaťa sa objaví až okolo šiesteho mesiaca, ústnu starostlivosť môžete zahájiť už od narodenia. Čistením úst bábätka jemnou čistou gázou, vatou alebo handričkou dvakrát denne zabránite hromadeniu baktérií a pomôžete mu zvyknúť si na pocit čistých úst už od malička.

 

Keď sa objaví prvý zúbok, začnite používať zubnú kefku dvakrát denne. Detská zubná kefka s malou hlavičkou a jemnými vláknami vám umožní dôkladne vyčistiť ústa dieťaťa bez rizika poranenia jemnej ústnej sliznice.

 

Keď vaše dieťa vyrastie v batoľa, uvidíte, že sa začne načahovať po zubnej kefke a bude si chcieť zuby začať čistiť samo. Vyberte pre neho zubnú kefku s malou hlavičkou, jemnými vláknami a širokou ergonomickou rukoväťou, ktorú váš drobček ľahko uchopí.

 

Väčšinou si batoľatá veľmi nechcú umývať zuby. Čistenie zubov môžete svojmu dieťaťu spríjemniť napríklad farebnou kefkou s jeho obľúbenou postavičkou. Tiež si môžete nájsť online rôzne zábavné dvoj-trojminútové piesne a rozprávky, ktoré vám pomôžu zabaviť vaše dieťa počas čistenia zúbkov, napríklad rozprávky od značky Elmex (k dispozícii v angličtine a nemčine).

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® BABY</span> Zubná kefka / hryzátko BABY 0-12 mesiacov

    Zubná kefka elmex® zoznamuje bábätká s čistením zubnou kefkou a je špeciálne navrhnutá tak, aby uľahčila prerezávanie prvých zúbkov. Kefka / hryzátko je bez BPA a je vyrobená zo 100% potravinárskeho silikónu.
    Viac informacií »

Od 2 do 6 rokov

 

Počas tohto obdobia sa budú motorické schopnosti vášho dieťaťa rýchlo rozvíjať a čoskoro bude pripravené na detskú zubnú kefku s jemnými vláknami. Tieto zubné kefky majú tenké a zároveň ergonomicky tvarované rukoväte, ktoré uľahčujú uchopenie a o niečo väčšiu hlavu, vďaka ktorej budú rastúce zúbky vášho dieťaťa stále čisté.

 

Vaše dieťa nebude mať hneď vyvinuté zručnosti, aby si umývalo zúbky samo. Od približne troch rokov si deti môžu zúbky umývať najskôr samy, preto je dôležité ich povzbudzovať k samostatnému čisteniu zubov. Je veľmi dôležité, aby im následne zúbky dočistili rodičia, a to najmä pred spaním.

Použitie fluoridu u detí

 

Fluoridová zubná pasta je nevyhnutnou súčasťou správnej ústnej hygieny. Európska asociácia pre detské zubné lekárstvo (EAPD) odporúča dvakrát denne použitie zubnej pasty s obsahom fluoridu 1000 ppm pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov a 1000 (+) ppm pre deti od 2 do 6 rokov. Pre deti do 2 rokov potrite vrchol vlákien kefky tenkou vrstvou zubnej pasty a pre deti vo veku od 2 do 6 rokov aplikujte množstvo zubnej pasty veľkosti hrášku. Dohliadajte na to, aby dieťa pastu neprehltlo.

Pravidelná výmena zubnej kefky vášho dieťaťa

 

Čím staršia je zubná kefka, tým menej efektívne odstraňuje zubný povlak. Zubnú kefku svojho dieťaťa vymieňajte každé tri mesiace alebo skôr, ak sa vlákna začnú rozstrapkávať alebo rozostupovať. Tiež by ste mali dieťaťu zaobstarať novú zubnú kefku, keď je choré, aby ste sa vyhli opätovnej infekcii.

 

Spolu s dodržiavaním zásad starostlivosti o ústnu dutinu môže správny výber zubnej kefky a pasty pomôcť udržať zúbky vášho dieťaťa čisté a zdravé. Ak si nie ste istí, ktorá zubná kefka je pre vaše dieťa najlepšia, poraďte sa so svojím zubným lekárom.

Ďalšie články