Matka a dítě si společně čistí zuby v koupelně.

Ako naučiť deti, aby sa starali o svoje zúbky

Ako naučiť deti správne si čistiť zuby?

 

Účinné a správne čistenie zubov znamená dôkladné odstránenie zubného povlaku zo zubov. Ak si chrup čistíte dôkladne, dá sa to zvyčajne stihnúť do dvoch minút. Ak sa vy a vaše dieťa chcete uistiť, že dodržiavate toto načasovanie, môžete si nastaviť stopky alebo časovač. Takto sa budete môcť naplno sústrediť na čistenie zubov.

 

Čas venovaný čisteniu zubov by nemal zaberať všetku vašu pozornosť, ide iba o orientačný údaj o tom, ako dlho môže trvať dôkladné vyčistenie chrupu.

Správne čistenie zubov – čo to zahŕňa?

 

Aby sa vaše deti naučili, ako si správne čistiť zuby, je potrebné byť systematický, t. j. na odstránenie lepkavého zubného povlaku z každého zúbka potrebujete plán. „Drhnutie“ sa však neodporúča! Robte krátke, jemné pohyby, zvláštnu pozornosť venujte línii ďasien a ťažko dostupným zadným zúbkom. Systém, ktorý môžu deti používať na správne čistenie zubov, je nasledovný:

 

  • najskôr žúvacie plôšky,
  • potom vonkajšie povrchy,
  • a nakoniec vnútorné povrchy,
  • najskôr horný rad zúbkov, potom spodný.

Správna technika čistenia

 

Existuje samozrejme množstvo techník čistenia zubov a každý z nás má svoju vlastnú. To, či je technika čistenia zubov efektívna, sa ale dozvieme až následne. Tu uvádzame niekoľko odporúčaných techník:

 

Držte kefku v uhle 45 stupňov proti línii ďasien, jemne prechádzajte vláknami kefky smerom od línie ďasien ku korunke zuba. Prípadne môžete ako pomôcku použiť aj ilustrácie na obale detskej zubnej pasty.

 

Naučte svoje dieťa, aby si takto čistilo vonkajšiu a vnútornú časť zúbkov. Žuvacie plôšky stoličiek je potrebné čistiť krátkymi pohybmi tam a späť.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná kefka 0-3 rokov

    Zubná kefka elmex® Training 0-3 rokov bola špeciálne vyvinutá na šetrné čistenie prvých zúbkov. Pre malé deti od 1. zúbku.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná kefka 3-6 rokov

    Pri prvých pokusoch o čistenie by ste svojmu dieťaťu mali dať kefku prispôsobenú jej motorike. Malá hlava kefky špeciálne prispôsobená ústnej dutine detí vo veku 3-6 rokov.
    Viac informacií »

Akú kefku by malo používať moje dieťa?

 

Množsto odborníkov sa zhoduje, že na odstránenie zubného povlaku a zvyškov potravy z chrupu je najlepšia mäkká zubná kefka. Uprednostňujú sa tiež zubné kefky s malou hlavičkou, ktoré umožňujú lepšie dosiahnuť do všetkých oblastí úst, vrátane ťažko dostupných zadných zubov. Pre deti sú k dispozícii špeciálne zubné kefky. Najskôr sa môžete naučiť zúbky čistiť spolu tak, že budete spoločne držať kefku. Takto sa vaše dieťa ľahšie naučí pohyby pri čistení. Od troch rokov môže byť vhodnou voľbou aj elektrická zubná kefka.

Ako často je potrebné meniť kefku?

 

Kefku vášho dieťaťa je potrebné vymeniť akonáhle vykazuje známky opotrebovania, alebo aspoň každé tri mesiace, podľa toho, čo nastane skôr. Toto je samozrejme individuálna vec. Niekomu sa môže zubná kefka zdať opotrebovaná po mesiaci, u iných nebude kefka so štetinami smerujúcimi do všetkých smerov predstavovať žiaden problém. V skutočnosti je pravidlom, že hneď ako začnú štetiny vyčnievať, t. j. hneď ako sa rozstrapkajú, je čas na zmenu. Ak spozorujete, že sa po čistení zubov zdá, že povlak sa znovu tvorí rýchlejšie, t. j. že čistiaca schopnosť zubnej kefky sa znížila, je čas rozlúčiť sa so starou a kúpiť si novú. Podľa lekárov je tiež veľmi dôležité zubnú kefku vymieňať po prekonaní nádchy či iných infekcií, pretože choroboplodné zárodky sa usadzujú vo štetinách kefky a môžu spôsobovať návrat ochorenia.

Akú dôležitosť zohráva typ použitej zubnej pasty?

 

Mnohí stále veria, že všetky zubné pasty sú rovnaké. To však nieje pravda! Musíte používať zubnú pastu, ktorá vyhovuje vašim potrebám. V dnešnej dobe existuje široká ponuka zubných pást, ktoré boli vyvinuté pre rôzne potreby, ako napríklad ochrana pred zubným kazom, pasty na bielenie zubov alebo na citlivé zuby, pasty proti zápalu ďasien a krvácaniu z ďasien alebo dokonca pasty pre ľudí s parodontitídou. Ako všeobecné odporúčanie by vaše deti určite mali používať zubnú pastu obsahujúcu fluorid, ktorá špecificky chráni pred zubným kazom. Obsah fluoridu by mal byť prispôsobený veku vášho dieťaťa. S výberom vám určite poradí váš zubný lekár.

 

© Chránené autorským právom 2012 Colgate-Palmolive Co.

Ďalšie články