Usmívající se batole ukazující první zoubky.

Prerezávanie mliečnych zúbkov vášho bábätka

Prvý zúbok dieťaťa je pre rodičov nepochybne miľníkom, avšak toto obdobie býva často začiatkom nepríjemných pocitov pre vášho drobca. Môže byť pre vás ťažké sledovať vaše dieťa, ako zápasí s bolesťou rastúcich zúbkov. Ak však viete, čo môžete očakávať, pomôže vám to udržať vaše dieťa v poriadku.

Kedy sa vášmu bábätku začnú prerezávať zúbky?

 

Ako uvádza Slovenská komora zubných lekárov, väčšine detí sa začnú prvé zúbky prerezávať okolo šiesteho mesiaca. Neznepokojujte sa, ak vášmu dieťaťu začnú zúbky rásť skôr. Vo všeobecnosti platí, že každé dieťa je iné a niektorým deťom začnú zúbky rásť už v treťom mesiaci. Niektoré deti sa dokonca už narodia so zubami, hoci je to naozaj ojedinelé. Nie je potrebné sa trápiť ani ak sa vášmu bábätku začnú prerezávať zúbky neskôr ako v šiestom mesiaci. Je v poriadku, ak sa vášmu dieťaťu neobjaví prvý zúbok ani v 12 mesiacoch.

Kedy sa zúbky začnú prerezávať

 

Mliečne zúbky sa prerezávajú zvyčajne v tomto poradí: spodné jednotky sa prerezávajú v 5. - 7. mesiaci, po nich nasledujú horné jednotky v približne 6. - 8. mesiaci. Po nich prichádzajú v asi 9. - 11. mesiaci horné dvojky a následne v 10. - 12. mesiaci spodné dvojky. Prvé stoličky sa objavujú v 12. - 16. mesiaci. Potom nasleduje v asi 16. - 20. mesiaci prerezanie očných zubov. Ako posledné sa v 20. - 30. mesiaci prerezávajú druhé stoličky (údaje sú orientačné).

Príznaky prerezávania zúbkov

 

Menšia časť detí má to šťastie, že nepociťujú žiadne výrazné ťažkosti spojené s prerezávaním zúbkov. U väčšiny sa však pravdepodobne začnú prejavovať príznaky rastu skôr, ako zúbok vykukne von. Okrem plaču alebo podráždenia si môžete tiež všimnúť:

 

  • Boľavé, červené ďasná.
  • Sčervenanie v jednom líci.
  • Šúchanie uší.
  • Nadmerné slintanie.
  • Žuvanie alebo hryzanie rúk, pästí alebo tvrdých predmetov.
  • Nepokoj.

 

Všeobecne panuje názor, že rast zubov spôsobuje horúčku alebo hnačku, tieto tvrdenia však nie sú vedecky podložené. Ak má vaše dieťa niektorý z týchto alebo iných príznakov, ktoré vás znepokojujú, navštívte svojho praktického lekára pre deti a dorast.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® BABY</span> Zubná kefka / hryzátko BABY 0-12 mesiacov

    Zubná kefka elmex® zoznamuje bábätká s čistením zubnou kefkou a je špeciálne navrhnutá tak, aby uľahčila prerezávanie prvých zúbkov. Kefka / hryzátko je bez BPA a je vyrobená zo 100% potravinárskeho silikónu.
    Viac informacií »

Ako dieťaťu uľaviť pri prerezávaní zúbkov?

 

Ak vaše dieťa trpí bolesťou počas prerezávania zúbkov, môže ho upokojiť, keď mu venujete väčšiu dávku pozornosti a uistenia či objatie. Odporúča sa jemné masírovanie boľavých ďasien prstom, aby sa bábätku uľavilo.

 

Možno ste si všimli, že vaše dieťa hryzie všetko, čo sa mu dostane pod ruku. Je to preto, že tlak pevných predmetov zmierňuje bolesť ďasien. U menších detí môže pomôcť chladený (nie zmrazený) krúžok na zúbky. Ak bolo vaše dieťa odstavené od kojenia, môžete mu ponúknuť chladené kúsky ovocia alebo zeleniny, chlebové tyčinky či kôrky.

 

Nadmerné slinenie môže spôsobiť vyrážky. Snažte sa udržiavať jemnú pokožku okolo úst, na lícach a krku dieťaťa v suchu a pravidelne mu meňte vlhké oblečenie a podbradníky.

Starostlivosť o prvé zúbky vášho dieťaťa

 

Zubný kaz sa môže začať rozvíjať hneď, ako sa dieťaťu prereže prvý zúbok. V rámci prevencie odporúča Slovenská komora zubných lekárov čistiť zúbky dvakrát denne a naplánovať návštevu zubného lekára v 1 roku dieťaťa. Pre maximálnu ochranu ústnej dutiny použite detskú zubnú kefku a potrite vrchol vlákien kefky tenkou vrstvou zubnej pasty s obsahom fluoridu 1000 ppm.

 

Nikdy nie je príliš skoro, aby ste začali deti učiť správne návyky starostlivosti o ústnu dutinu. Svojím proaktívnym prístupom v otázke dentálneho zdravia vášho dieťaťa môžete ochrániť jeho zúbky počas ich rastu a neskôr.

Ďalšie články