Malá dívka si čistí zuby.

Zubná pasta s fluoridom alebo bez fluoridu - ktorá z nich je vhodná pre dieťa?

Možno ste sa už stretli s detskou zubnou pastou bez fluoridu a kládli si otázku, ktorá z nich je lepšia pre zdravie vášho dieťaťa, tá s fluoridom alebo bez fluoridu? V minulosti sa odporúčalo pre deti do dvoch rokov používať zubnú pastu bez fluoridu. Bolo to preto, lebo u detí sa vyvinula schopnosť vypľúvať až okolo tretieho roku života, čo viedlo k obavám, že batoľatá zubnú pastu prehltnú. Podľa Národných odporúčaní ústnej hygieny sa Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Aliancia pre budúcnosť bez zubného kazu (ACFF) a Slovenská komora zubných lekárov zhodujú v tom, že fluoridovaná zubná pasta je neodmysliteľnou súčasťou prevencie voči zubnému kazu u detí.

Z čoho pramenia obavy v súvislosti s používaním fluoridu?

 

Ak by sme fluorid dlhšiu dobu prehĺtali vo väčšom množstve, mohol by negatívne pôsobiť na náš organizmus. Mohlo by to viesť k zdravotným problémom s kĺbmi a kosťami. Na základe rôznych výskumov sa potvrdilo, že toxicita spôsobená požitím fluoridov je zriedkavá a zdokumentované prípady boli u dospelých, ktorí dlhodobo požívali zubnú pastu vo veľkých množstvách. U detí mladších ako šesť rokov sa môže pri nadmernom príjme fluoridov v období mineralizácie neprerezaných zubov vyskytnúť ochorenie nazývané zubná fluoróza. Klinicky sa prejavuje škvrnami, hypopláziou či inými defektmi na sklovine mliečnych zubov. Fluoróza vzniká v dôsledku prijímania príliš veľkého množstva fluoridu. Fluorid by však musel byť požívaný vo veľkých množstvách a v dlhom časovom období. Odborníci sa však domnievajú, že riziko vzniku fluorózy je minimálne v porovnaní s rizikom vzniku zubného kazu, ktorý sa stal celosvetovým zdravotným problémom.

Je fluoridová zubná pasta bezpečná pre mladšie deti?

 

Deti si až do troch rokov nevyvinú schopnosť vypľúvať, a preto môžu rodičia spochybniť aktualizované pokyny, ktoré naznačujú, že už batoľatá by mali používať zubné pasty obsahujúce fluorid.

 

Na základe Národných odporúčaní pre obsah fluoridov v zubnej paste by mali deti do 3 rokov používať len tenkú vrstvu zubnej pasty, ktorou sa potrú vlákna zubnej kefky. Deti od 3 do 6 rokov (vrátane) je odporúčané množstvo pasty veľkosti zrnka hrášku pod dohľadom dospelej osoby, aby sa zabránilo prehltnutiu. Pastu nenechávajte v dosahu detí, ani dieťaťu nedovoľte aplikovať zubnú pastu na kefku bez dozoru.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® JUNIOR </span> Zubná pasta pre deti od 6 do 12 rokov

    Zubná pasta elmex® Junior poskytuje účinnú ochranu pred kazom v období výmeny mliečnych zubov za nový trvalý chrup.
    Viac informácií »

A čo zubná pasta s vysokým obsahom fluoridov pre deti?

 

Zubní lekári odporúčajú dentálne prípravky s vysokým obsahom fluoridov ľuďom s pokročilým zubným kazom alebo s vysokou náchylnosťou k tvorbe kazov. Tieto zubné prípravky majú vyššiu koncentráciu fluoridov ako bežné produkty ústnej hygieny. Tieto prípravky môžu obsahovať až 12 500 ppm fluoridov na domáce použitie, vyššie koncentrácie sú používané len ordinačne. Pre deti je to príliš vysoká koncentrácia. Väčšina detských zubných pást obsahuje nižšiu dávku fluoridu ako pasty pre dospelých v rozmedzí od 1 000 do 1 450 ppm. Ako uvádza nariadenie EÚ, maximálna koncentrácia fluoridu v prípravkoch pre ústnu hygienu nesmie prekročiť 1 500 ppm, v opačnom prípade musia byť tieto prípravky registrované ako liek.

Koľko fluoridu by mala obsahovať detská zubná pasta?

 

Na základe celosvetových štúdií, ktoré skúmali koncentráciu fluoridov v zubných pastách pre deti, zubná pasta bez fluoridu nie je taká účinná pri prevencii zubných kazov, ako zubná pasta obsahujúca fluorid. Štúdie uvádzajú ako odporúčanú dávku fluoridu pre deti pri prevencii zubných kazov 1 000 ppm. Nižšie dávky mali podobné účinky ako zubné pasty bez fluoridu a neposkytovali dostatočnú prevenciu zubného kazu. Ak je vaše dieťa dosť veľké na to, aby zubnú pastu správne vypľulo, môžete zvoliť detskú zubnú pastu s obsahom fluoridu 1 000 ppm. V prípade otázok sa poraďte so zubným lekárom alebo pediatrom o tom, ktorá zubná pasta je pre vaše dieťa najlepšia.

Zubná pasta s fluoridom alebo bez fluoridu - ktorá z nich je pre zdravie môjho dieťaťa najlepšia?

 

V prípade, že vaše dieťa trpí nejakým hendikepom, alebo máte obavy, že prehltne veľké množstvo fluoridu, bude dobré sa poradiť so zubným lekárom alebo pediatrom, či zubná pasta bez obsahu fluoridu nebude pre vaše dieťa lepšou voľbou. Väčšina prípadov otravy požitím fluoridu bola zaznamenaná u ľudí, ktorí pravidelne konzumovali veľké množstvo zubnej pasty. Fluoróza, hoci sa nedá odstrániť z mliečnych zubov, zvyčajne neovplyvní trvalé zuby dieťaťa, pokiaľ nejde o závažný stav. Fluorid je obsiahnutý v potravinách a v niektorých krajinách sa stále pridáva do pitnej vody. Pokiaľ ide o ústne zdravie, zubná pasta s fluoridom je pre vaše dieťa tou najlepšou voľbou, pretože zvýšený výskyt zubného kazu v mliečnom chrupe, ak sa nelieči, môže neskôr viesť ku komplikáciám pri trvalom chrupe a ku celkovým zdravotným problémom. Len vy sami môžete rozhodnúť, čo je pre zdravie vášho dieťaťa to najlepšie. Ak máte pochybnosti, prečítajte si najnovšie výskumy o zubných pastách s fluoridom pre deti a poraďte sa so zubným lekárom.

Ďalšie články